Håper å øke presisjon og sikkerhet under vann

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Det Trondheims-baserte selskapet Water Linked leverer verdensledende løsninger for dataoverføring og posisjonering under vann.

Ett av produktene er AquaMap, et nøyaktig posisjoneringssystem for krevende miljø, velegnet til posisjonering av ROV, dykkere eller fôringskamera.

Produktet er nå under testing hos SINTEF, Salmar og Norsk Havservice, og mottakelsen er god.

- AquaMap blir et av våre store konkurransefortrinn, sier daglig leder Eirik Lundemo i Norsk Havservice, i ei pressemelding.

Norsk Havservice har vært blant de første til å teste produktet som skal gi oppdrettsbransjen muligheten til å få nøyaktig posisjon på fôrkamera, dykkere og ROV-er.

Bruk av dykkere og ROV i oppdrettsnæringa kan være uoversiktlig og i verste fall utrygt. Ved å ha full kontroll på dykkere og ROV-er i sanntid, og samtidig dokumentere hvor de har vært i ettertid, økes både presisjonen, effektiviteten, sikkerheten og etterretteligheten ved arbeid under vann.

Samarbeid

- Dykkere og ROV-piloter får vite nøyaktig hvor de er og kan jobbe raskere og tryggere som en konsekvens av dette. Vi får nå muligheten til å dokumentere at dykkerne eller ROV-en har kontrollert hele nota, sier Eirik Lundemo.

Denne dokumentasjonen vil også oppdretterne dra nytte av.

- Vi kommer til å bli mer effektive i oppdragene våre, kundene våre får mer og riktigere rapportering og oppdretterne tjener mer siden de får økt presisjon i arbeidet i og rundt merden. Oppdretterne vil også ha bedre dokumentasjon å vise til Mattilsynet og Fiskeridepartementet, sier Lundemo.

Salmar har vært en viktig samarbeidspartner i utviklingen av AquaMap.

Deres lokalitet ved Hosenøyan på kysten av Sør-Trøndelag har vært sentral for uttesting av teknologi, og lokaliteten på Tristein (Bjugn) kjører nå det første AquaMap systemet for posisjonering av fôrkamera.

Tristein har også vært gjenstand for Norsk Havservice testing av systemet på dykkere.

Norsk Havservice kan gå fra å se etter dykkerens luftbobler til å se nøyaktig hvor dykkeren befinner seg langs alle akser i merden.

ROV-posisjonering også viktig

Under ROV-inspeksjon er sikten ofte begrenset.

- Jeg bruker å si at vi ser gjennom et sugerør. Du har bare informasjonen du ser på kameraet, dybden og headingen. Selv om dyktige ROV-piloter vet hvor de er til enhver tid, så er vi ofte på dykkeoppdrag for å løsne ROV-er fra bunntau og not, sier Lundemo.

Water Linked har også testet ROV-posisjoneringen i samarbeid med SINTEF Fiskeri & Havbruk – med svært gode resultater.

Kan stå for milliardbesparelser

SINTEF mener at vi må doble lakseproduksjonen i Norge fra dagens nivå på 1,2 millioner tonn med laks innen 2020. Om fôringen bli mer nøyaktig og svinnet mindre står næringa ovenfor milliardbesparelser når volumet øker så ekstremt mye.

-En fôrinnsparing på to promille tilsvarer mange milliarder kroner – og vi tror teknologier som denne kan være med på å skape denne innsparingen. Det er ingen andre teknologier som tilbyr denne typen nøyaktighet og pålitelighet når det kommer til undervannsposisjonering. sier Lundemo.

Artikkeltags