Gå til sidens hovedinnhold

Fikk spre møkk etter fristen

Artikkelen er over 11 år gammel

Surnadal: Bonden så ingen annen utvei enn å be om lov til møkkaspredning ei uke etter at fristen gikk ut. Nå føler hun seg som bygdas mest upopulære.

Olaug Kvendset på garden Kvendset Utigard i Todalen kom i en vanskelig situasjon da hun i forrige uke måtte kvitte seg med møkk før vinteren, for å unngå at kjelleren ble full.

Utgått

Problemet for Kvendset var at fristen for å spre møkka på jordet var gått ut. Ifølge lokal forskrift må dette gjøres senest 20. september, men i tidsrommet fra denne dato fram til utgangen av oktober kan gjødsel bli spredd dersom det pløyes innen 18 timer.

Kvendset, som slo silo fram til 21. september, hadde allerede samme dag kontaktet kommunen for å høre om det var mulig å spre gjødsla på eng etter denne datoen. Da fikk hun beskjed om å høre om ledig plass hos andre med møkkakjellere.

Kvendset sto i en svært vanskelig situasjon. Om ikke kjelleren ble tømt for en del møkk, ville den bli full i løpet av vinteren. Alternativet var nedslakting av deler av buskapen, noe som ville betydd store økonomiske konsekvenser.

Fikk lov

Mens det ennå var mildvær, torsdag 5. november, kom hun på at larver i møkka forhindret henne i å bruke avtalen om å levere gjødsel til den andre brukeren. Derfor valgte hun på nytt å ta kontakt med landbruksavdelinga i kommunen. Kvendset måtte derfor vente til 9. november før hun fikk levere søknaden til kommunen.

Kommunen svarte samme dag ja på søknaden. Forutsetningen var at gjødsla vart nedpløyd innen 18 timer. Dermed ble det spredt møkk på jordet ved garden tirsdag 10. november.

Men enda en gang skulle det dukke opp problemer for Kvendset. Da hun skulle pløye ned møkka, var det i mellomtida blitt kaldt, og åkeren var frosset.

Hun lover at plogen står klar, og at åkeren blir pløyd så fort den er tint.