I stuen på Nordlandet stabber lille Jasmin (1) fornøyd rundt i sine små, rosa innesko. I hyllene er alle ting skjøvet inntil veggene, så den nysgjerrige ettåringen ikke kan nå dem, og de skarpeste hjørnene og bordkanter har fått noen lag isolasjon.

I sofaen sitter foreldrene og ekteparet Donna og Øystein Grødahl. De giftet seg i juli 2009.

– Vi ville tilbringe fremtiden sammen, det var derfor vi giftet oss, forteller Øystein Grødahl.

Men nå kan det se mørkt ut for denne planen. Det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE) ble sendt 11. februar.

– Vilkårene for tillatelse til familiegjenforening er ikke til stede. Det vises til at kravet om sikret underhold ikke er oppfylt, heter det i avslaget fra UNE.

I avslaget står det også at det at ekteparet har et barn sammen, ikke kan telle som særlige sterke menneskelige hensyn.

Inntekt

Grunnlaget for avslaget er at Øystein Grødahl (52) ikke tjente nok til å forsørge sin kone, ifølge Utlendingsdirektoratets krav om inntjening.

Tallene er hentet fra 2008 og 2009. I den samme perioden drev Grødahl en egen bedrift, og hadde en del fravær fra jobb på grunn av en vanskelig diabetes type 1. Pengene han mottok i støtte fra Nav, teller ikke som inntekt.

For at kona skal få bli, må ektemannen tjene minst 225.000 kroner i året. Det siste halve året har han hatt fast jobb og fast inntekt. Årslønnen ligger nå på 360.000 kroner. Men det hjelper ikke.

– Da det endelige avslaget kom, var vi helt sjokkert. Vi hadde ikke regnet med dette, sier Øystein Grødahl.

– Familien blir ødelagt dersom jeg må reise. Dessuten er jeg også bekymret for hvordan det vil gå med hans diabetes, sier Donna Grødahl.

Dersom Donna må reise, reiser datteren deres Jasmin også. Ifølge Øystein Grødahl var dette en lett avgjørelse.

– Jeg har ikke hjerte til å skille de to.

Donna og Jasmin Grødahl kan bli sendt ut om to til tre uker. Da regner ektemann og far Øystein med at det kan ta opptil to år før de kan komme tilbake.

I mellomtiden er det begrenset hvor mye ektemannen kan se datteren og kona. Er han for mye borte fra jobb, vil jo igjen inntekten hans ikke være stor nok til at ektefellen og barnet kan få opphold i Norge...

Støtte

– Jeg håper at folk er med og reagerer, at de ikke bare tenker «stakkar» når de leser dette. Jeg liker ikke å stikke meg frem på denne måten, men nå gjør jeg det for familien, sier Øystein Grødahl.

Han håper folk vil si meningene sine i avisen, eller melde seg inn i støttegruppen deres på facebook. Støttegruppen kom på plass lørdag, og har allerede over 400 medlemmer.

Siste mulighet

Ankemulighetene for det økonomiske grunnlaget for avslaget er brukt opp. Nå er det ny informasjon som må til for å snu vedtaket. I den anledning har parets advokat sendt et nytt brev til UNE, som forklarer den alvorlige situasjonen rundt Grødahls diabetes, og at det er viktig at kona er der og kan hjelpe ham.

UNE kunne ikke uttale seg spesifikt om denne saken i helgen, men opplyser at dersom det er eksplisitte krav som ikke er oppfylt tidligere, kan det være relevant å sende en ny søknad til Utlendingsdirektoratet.