Det sier Ola Mork, skipper på Fiskeridirektoratets båt "Munin". Det var de som oppdaget den tomme seilbåten mandag ettermiddag.

Mork forteller at de var på tur fra Ålesund til Trondheim. Fra leia utenfor Kristiansund skimtet de seilbåten bak en holme på Nordre Langholmane.

- Vi gikk mot området der båten lå, og skjønte at her var det noe som ikke stemte. Båten hadde betydelig slagside, motoren var av, seilene nede, leideren nede, flagget oppe og lanternene på. Roret var slått løs, men ellers var det ingen store eller synlige skader på båten. Det tyder på at den ikke hadde ligget der så lenge.

Ble liggnde

Mannskapet på "Munin" kontaktet politiet for å høre om de hadde noe i loggen sin. Svaret var nei, og redningsaksjonen ble satt i gang.

- Vi skjønte jo hvilken vei dette kunne gå, men vi håpet at politiet hadde noe. Det første vi tenkte da vi så båten var at den var havnet der etter uværet, sier Mork.

På oppfordring fra politiet ble "Munin" liggende ved den havarerte seilbåten til redningsskøyta "Erik Bye" kom. De kalte også ut et helikopter fra Ørlandet.

- Vi lå ca ti meter unna. Vi prøvde å ta oss om bord, men det var for grunt for oss. Vi ropte og tutet jevnlig i tilfelle det skulle være noen i området. Folkene fra "Erik Bye" kom seg derimot opp på holmen og om bord i båten. Der fant de som kjent ingen personer, men en kartplotter der mann over bord-knappen, MOB-knappen, var slått på. Vi har selv dette systemet om bord og det er ikke knyttet opp til en sentral. Den registrerer bare posisjonen der knappen ble utløst, og fungerer i så måte best når man er flere i båten.

Trist

Ola Mork og "Munin" lå ved kai i Kristianund tirsdag morgen.

Natta tilbrakte de i området rundt Grip hvor de deltok i søket etter den savnede 22-åringen.

Mork hadde lenge et håp om at de skulle finne mannen i live, men tirsdag følte han at sjansen var minimal.

- Det er livsfarlig å falle i sjøen på denne tiden av året. Det er iskaldt, og du overlever ikke lenge. Sjansen er selvsagt større om du har en flytedress, men etter hvert som timene gå er jeg redd dette ender som ei veldig trist sak.