– Det er faktisk første gang jeg har fått en slik reaksjon. Jeg har gjort slike foredag flere ganger hver uke de siste 16 månedene, sa Phung Hang ærlig til avgangselevene ved Surnadal ungdomsskole.

Etter å ha fortalt hvordan hun og familien systematisk ble trakassert i et halvt års tid, spurte hun om det var rett at familien deres ble utsatt for dette bare fordi de var annerledes.

Da en av guttene på en flåsete måte svarte ja, kjente Phung Hang et gufs fra en uhyggelig fortid. Et gufs som helt tydelig skremte henne.

– Jeg ble helt satt ut, følte meg igjen som jeg gjorde som åtteåring. Derfor var det litt tøft å starte igjen etter pausen, fortalte den anerkjente MOT-foredragsholderen til Tiden Krav etterpå.

Hjem ble fengsel

Den lille innvandrerfamilien bodde først i Oslo, men flyttet så til Brumunddal for å komme unna rasisme og bråk.

Lite visste de da om hvilket helvete som var i vente. Phung Hang skulle som åtteåring bli mobbet og trakassert på skolen i flere måneder. Da bestevenninnen fortalte det til sine foreldre, valgte å overse problemet.

Hun ble spyttet på, lugget, slått og sparket. Skolen ble til et mareritt for den lille jenta. Men selv ikke hjemme fikk hun være i fred. En kveld ble en diger stein kastet inn gjennom vinduet hennes.

– Jeg ble selvsagt helt livredd. Når jeg hørte de kom kjørende etter meg på moped, sluttet jeg å løpe. Jeg visste de vil nå meg igjen uansett.

Da foreldrene hennes omsider fikk vite hva som foregikk, ville de flytte. Men Phung og de andre barna nektet. De ville prøve litt til.

– For at de ikke skulle kaste stein gjennom vinduet, ble det satt opp planker foran. Hjemmet vårt ble som et fengsel.

Slått helseløs

Men til slutt valgte familien å rive ned plankene. De ville forsøke å leve som alle andre i bygda.

To dager senere ble et vindu kastet i stykker med en stor stein. Da bestemte faren seg for å gå ut å snakke med gjerningsmannen.

– Der stod en gjeng på tjue stykker bevæpnet med slagvåpen. Far ble angrepet og slått helseløs. Først etter den hendelsen våknet folk i Brumunddal, forteller Phung Hang.

Rasisten Arne Myrdal nørte opp fremmedhatet i bygda. Men også antirasistene manet til kamp. Phung Hang fulgte det voldsomme slaget fra verandaen hvor hun bodde.

Neste gang Myrdal og hans meningsfeller var tilbake i Brumunddal, hadde hele 5.000 mennesker tatt turen dit. Ikke for å slåss eller diskutere, men ganske enkelt ta avstand for hans holdninger.

– Folkemengden snudde ryggen til ham. Det var et veldig sterkt øyeblikk for oss. Mor strigråt også denne gangen. Men nå var det fordi hun var rørt over at så mange hadde brydd seg.

Konsert

Phung Hang kommer garantert til å huske møtet med avgangselevene fra Surnadal. Men det er ikke bare fordi at hun for første gang måtte ta til tårene under sitt foredrag.

– Jeg synes det var en flott gjeng jeg hadde med å gjøre, sa 22-åringen etterpå.

I kveld kan elevene få oppleve Phung Hang i en helt ny rolle. Da skal hun som musiker dra i gang Musikk mot mobbing, et prosjekt hvor også Vegard «Shortcut» Olsen deltar.