Pålegg til Equinor etter at én ble skadet på Åsgard B

En mann ble skadet da en 83 kilo tung løpekatt falt fem meter på Åsgard B 13. mars i år.

En mann ble skadet da en 83 kilo tung løpekatt falt fem meter på Åsgard B 13. mars i år. Foto:

13. mars falt en 83 kilo tung løpekatt fem meter på Åsgard B i Norskehavet. Nå har Petroleumstilsynet gitt Equinor pålegg.

DEL

Hendelsen skjedde i forbindelse med nedrigging av en luftdrevet kjettingtalje og løpekatt på Åsgard Bs hoveddekk.

– Den 83 kilo tunge løpekatten falt da fra løftebjelken og ned på dekket, en høyde på cirka fem meter, skriver Petroleumstilsynet (Ptil) i en pressemelding.

Ble skadet

Et arbeidslag på tre personer var involvert i hendelsen. En av disse ble sneiet av den fallende løpekatten og ble skadet.

– Den faktiske konsekvensen av hendelsen var begrenset til førstehjelpsskade på operatøren av gaffeltrucken, skade på løpekatten og merke i dekket. Ved ubetydelig endrede omstendigheter hadde hendelsen potensial for alvorlig personskade eller død for operatøren av gaffeltrucken, skriver Ptil.

Flere årsaker

Granskingen tilsynet har gjennomført har vist at de direkte årsakene til hendelsen blant annet var mangelfull sikring av løpekatt, kjettingtalje, paller og pallekarmer og manglende kommunikasjon mellom operatør av gaffeltruck og personell oppe på stillaset, samt manglende etterlevelse av forbud om å komme under hengende last.

Granskingen har identifisert avvik blant annet i forhold til styringssystem, metode for nedrigging av løpekatt og mangelfull planlegging og risikovurdering.

På bakgrunn av funnene har tilsynet gitt Equinor pålegg om å sikre forutsetninger og nødvendig kompetanse for sikkerhetsmessig klarering av rigge- og løfteoperasjoner på Åsgard B. Fristen for å etterkomme pålegget er satt til 1. oktober i år.

Her finner du granskingsrapporten.

Artikkeltags