En prisvinner som krabber framover

Artikkelen er over 18 år gammel

Torstein Holten Dyrnes legger is på godsakene. Kongshaug Krabbe oppfylte alle kravene og ble en soleklar vinner av årets bygdeutviklingspris.

DEL
Eierne av Kongshaug Krabbe gjør som skalldyret de lever av.

De tar steg for steg, og har sakte og sikkert bygd opp en livskraftig bedrift i hjemkommunen Smøla.
I år har de tatt imot 140 tonn krabbe fra lokale fiskere. 24-25 ansatte, hvorav 20 kvinner, har rensket og foredlet krabben.

Det aller meste går til Norge, aller mest til Østlandet og Sørlandet. Men en del av det som sendes til grossist i Oslo, kan ende i diskene i Trondheim og Kristiansund. De frosne produktene fra Kongshaug Krabbe er gjenfunnet både i Færøyene, Bulgaria og Russland!

Mandag kunne eierne, Edith Sørstrand Dyrnes og Torstein Holten Dyrnes, motta BU-prisen 2001 for Møre og Romsdal. Prisen er på 25.000 kroner og diplom. Som fylkesvinner vil Kongshaug Krabbe senere konkurrere om den nasjonale BU-prisen.

Har lyktes
- Det er sjelden vi har en vinner som oppfyller alle kriteriene som Kongshaug Krabbe, sier formann i SND-styret, Ole Johan Vidhammer.

Virksomheten har utviklet seg positivt. Driftsresultatet viser en fordobling fra 1999 til 2000. I løpet av de siste årene er egenkapitalen bygd opp.

Tanken da bedriften ble etablert i 1995 var å utnytte den gode tilgangen på krabbe og skalldyr fra lokale fiskere. Det har de lyktes med. 12-18 fiskere i Smøla, Tustna og Aure leverer sine krabbefangster til Kongshaug.

Virksomheten er blitt en betydelig arbeidsplass, spesielt for kvinner. I sesongen er 90 prosent av de 25 ansatte kvinner.

- Kongshaug Krabbe bør også ha gode sjanser til å vinne den nasjonale prisen. Bedriften vil være en sterk kandidat, mener Vidhammer.

Økende etterspørsel
Å bygge et nytt produksjonslokale er aktuelt for eierne. I dagens lokale har de kapasitet til å ta imot 150 tonn. De begynner derfor å nærme seg taket.

- Det vil alltid være etterspørsel etter god og sunn mat, noe sjømat er, sier eierne.
Etterspørselen har ikke blitt mindre med usikkerheten for kjøtt som kugalskap og andre dyresykdommer har skapt.
De er opptatt av å produsere kvalitet, og at varen skal være konkurransedyktig.

Pågangsmot, troen på å lykkes og mye hardt arbeid, nevner de som årsaker til at det har gått bra.

Artikkeltags