Enda ei gaupe felt

ROVVILTANSVARLIG: Lars Olav Lund i Statens naturoppsyn bekrefter i kveld at det er felt enda ei gaupe i Møre og Romsdal, denne gang i Eide.

ROVVILTANSVARLIG: Lars Olav Lund i Statens naturoppsyn bekrefter i kveld at det er felt enda ei gaupe i Møre og Romsdal, denne gang i Eide.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag kom det melding om at det er felt enda ei gaupe i Møre og Romsdal.

DEL

Dette er den sjuende gaupa her i fylket som har vandret til de evige jaktmarker denne vinteren. Seks av dem er skutt under jakt, mens ei er drept i trafikken.

Dagens melding kommer fra Eide, men det er foreløpig sparsomt med detaljer rundt gaupefallet, opplyser Lars Olav Lund i Statens naturoppsyn (SNO) til Tidens Krav. Han er SNO sin rovviltansvarlige i Møre og Romsdal.

Han sier jegeren som felte gaupa blir kontaktet av SNO i løpet av kvelden. Videre blir det lagt opp til såkalt feltkontroll i løpet av morgendagen hvis dette er mulig.

Merkes og kontrolleres

SNO vil blant annet vite mer om selve jaktsituasjonen og kontrollere skuddplassen for å se at alt har gått riktig for seg og i henhold til regelverket. Dette er standard prosedyre når et rovvilt som gaupe blir felt.

Gjennom kontakten med jegeren vil gaupa også bli merket og kontrollert og det blir også tatt prøver av dyret. Da vil SNOs representant også fastslå kjønn og eventuelt også anslå dyrets alder.

Eide ligger i den delen av Møre og Romsdal hvor det er kvotefri jakt og hvor det kan felles hvor mange gauper som helst.

Det eneste kvotejaktområdet i fylket – hvor det også er mål om yngling – omfatter gamle Aure (eksklusiv Tustna), Halsa, Tingvoll, Rindal, Surnadal og den delen av Sunndal som ligger nord for elva Driva.

Sju gauper i avgang

I dette området er det i vinter åpnet for jakt på to gauper, hvorav maks ett hunndyr. Ettersom det ble felt et hunndyr i Snekvik-traktene i Surnadal for noen uker siden, er all jakt i dette området stoppet for resten av sesongen som startet 1. februar og varer ut mars måned.

I resten av fylket er det kvotefri jakt. Tidligere i vinter er det felt tre gauper under jakt i Nesset, på grensa mot Molde, pluss ei gaupe i Krokvika i Eide. Så sent som i går, lørdag, ble det felt ytterligere ei gaupe på Bugge i Eresfjorden. Dette var ei hanngaupe på 15,8 kilo.

Dessuten er det påkjørt og drept ei gaupe på fylkesvei 660 mellom Bugge og Eresfjord i Nesset. Med dagens gaupefall i Eide har det altså vært en avgang på sju gauper her i fylket denne vinteren.

Økt gaupebestand

Gaupa ser nå ut til å være mer tallrik enn noen gang i Møre og Romsdal. I fjor ble det felt til sammen seks gauper her i fylket; ei i Halsa, ei i Averøy og fire i Nesset.

Den gang opplyste fylkesmannen i Møre og Romsdal at man måtte nærmere 130 år tilbake i tid for å finne tilsvarende fellingstall. I 1888 ble det felt 12 gauper i fylket.

Årets fellingsresultat har dermed tangert fjorårsrekorden.

Artikkeltags