Døvetreff på Smøla

Her er noen av deltakerne på treffet  på vei til Ringsøya og Kjønnøya om bord i sjarken "Luton" til Reidulf Sørøy.

Her er noen av deltakerne på treffet på vei til Ringsøya og Kjønnøya om bord i sjarken "Luton" til Reidulf Sørøy.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

70 døve fra hele landet har treff på Smøla i helga.

DEL

Med utflytta smølværing og mangeårige leder i Norges Døveforbund, Toralf Ringsø, og Smølas egen døvetolk, Bjørg Råket Træthaug, som vertskap.

Lørdag morgen dro treffet ut i skjærgården på Vest-Smøla i maksvær for å besøke Ringsøya og Kjønnøya, fiskeværet Toralf Ringsø vokste opp på. Ringsø er en av Smølas store menn som har jobbet i det stillie for å bedre døves kår, både her i Norge og i Palestina.

Dette ble en stor opplevelse for 70 av Norges 5.000 døve. Om bord på sjarker og hurtiggående båter fikk forventningsfulle deltakere virkelig se hva Smøla har å by på.

Ringsøya

På Ringsøya ble de ønsket velkommen av væreierne Anne Heggemsnes og Kåre S. Gustad som har lagt ned et stort arbeid for å bevare fiskeværet som ble fraflyttet i 1975. Nå er Ringsøya ei fritidsøy hvor alle som har hus her jobber jevnt og trutt med vedlikehold og nyter livet ute i skjærgården.

I tradisjon tro ble gjestene servert kanapeer med reker og hvitvin av en travel og gjestfri Anne Heggemsnes.

Den gamle butikken til faren Steinar Heggemsnes er forsatt inntakt. Det samme er postkontoret. Det var et stort øyeblikk for imponerte gjester å få mimre og se hvordan folk levde for et par mannsaldrer siden.

Kjønnøya

Nå ventet Kjønnøya. I trangt og farlig farvann for ukjente ble delatkerne fraktet trygt frem til øya hvor forbundslederen fra 1984 til 1994 gikk i kortbukse sommers tid. De fleste hadde hørt om barndomsøya til Ringsø, men få eller ingen har tidligere vært der.

Ved de gamle hustuftene fikk deltakerne servert historia om Kjønnøya som familien Ringsø kjøpte i 1927. Andreas Ringsø hadde møtt opp for å fortelle om livet til de fire familiene og de åtte ungene som vokste opp på her.

- Et yrende liv, med mye slit og harde kår, sa Ringsø.

Kjønnøya ble fraflyttet i 1953.

Fru Guri

I kveld venter Gurispelet på deltakerne. Det blir en stor opplevelse da de færreste har sett oppsettingen tildigere. Etter Fru Guri er det middag og sosial samling i bedehuset på Frostadheia.

Minnestund

Søndag er det døvegudstjeneste i Brattvær kirke. Den blir litt spesiell. Døveprest Lars Hana har overraskelser på lur.

Etter gudstjenesten er det minnemarkering ved bautaen utenfor kirken over døve Ole Edvardson Raake, en av mange som har omkommet på havet.

Kirkekaffen vennet etter minnestunden i Wattenfjøset hos Toralf og Martha Ringsøy.

Treffet avsluttes med middag i Vågarbrygga på Veiholmen.

Artikkeltags