Dømt til fengsel i ett år, må sone halvparten

En tidligere næringslivsleder er dømt til ett års fengsel. Seks måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

En tidligere næringslivsleder er dømt til ett års fengsel. Seks måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Artikkelen er over 1 år gammel

En næringslivsleder er i Romsdal tingrett dømt til fengsel i ett år for økonomisk utroskap. Seks måneder av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år.

DEL

Han må også betale vel 750.000 kroner i erstatning til et i hovedsak offentlig eid selskap hvor han tidligere var daglig leder, samt betale 20.000 kroner i saksomkostninger.

Mannens advokat Roy Peder Kulblik forteller til NRK at klienten anker dommen.

Næringslivsleder som var tiltalt for grovt underslag av vel 2,4 millioner kroner. Mannen erkjente ikke straffskyld da saken ble behandlet i tingretten i slutten av mars.

I tiltalen står det at mannen, i perioden 2014 til 2015 i egenskap av daglig leder i et selskap med dominerende offentlig eierskap, skal ha uberettiget overført vel 1,4 millioner kroner fra selskapets konto til en konto i et selskap han selv eide uten styrets kunnskap og godkjenning. Pengene skal ha blitt benyttet til private formål.

I perioden 2012–2014 skal han ha overført til sammen vel 270.000 kroner fra en stiftelse hvor han var administrasjonssjef, til egne konti uten styrets kunnskap og godkjenning.

– Pengene ble benyttet til private formål, heter det i tiltalen.

Det andre punktet i tiltalen gjaldt grov utroskap ved at han i en periode på cirka tre uker skal ha tappet samme offentlige selskap for vel 680.000 kroner.

Ifølge aktor skal tiltalte i perioden 2010 til 2016 ha overført 8,5 millioner til utlandet, blant annet til Nigeria og Storbritannia, samt til flere land i Øst-Europa.

Retten mener at mannen i 70-årene har tilegnet seg kreditt uten at han hadde rett til det. Tingretten vektlegger i dommen at de mener mannen utnyttet tilliten selskapet hadde til han som daglig leder.

Artikkeltags