– Nå fikk jeg ikke sett dyret med egne øyne, men ut fra bildene i media er det for meg ingenting som tyder på at dette dyret ikke hadde livets rett. Alle hvalrosser er rød i øynene og de har til en hver tid både små og store flenger i huden. Huden er mellom en og to tommer tykk, og tåler mye. Han tok nok bare en pust i bakken, mest trolig på tur sørover, sier Folkestad.
Hvalrossen dukket opp i Dalabukta mandag morgen. Der lå den og koste seg på ei flytebrygge.
Avlivet
I løpet av ettermiddagen ble Mattilsynet kontaktet og dyret ble avlivet, med den begrunnelse at det ikke hadde noen framtid.
– Hadde det vært et friskt dyr, hadde den aldri endt opp i Kristiansund, sa distriktssjef Astrid Vea Mork til NRK.
Helt vanlig
Alv Ottar Folkestad er ikke enig.
– Ut fra levesettet til hvalrossen, vil jeg heller si det motsatte. Hadde dette vært et sykt dyr, hadde det aldri kommet til Kristiansund. Det er helt vanlig at unge hvalrosser legger ut på lange vandringer, og biologisk sett er det et sunnhetstegn for bestanden. Unge dyr kan vandre opp mot 3000 kilometer. Hadde de oppholdt seg innenfor det samme området til en hver tid, hadde de vært langt mer sårbare. Vandringer er med på å sikre at arten ikke dør ut.
Vår plikt
– Vi har alle en plikt på oss til å hjelpe dyr som lider, og ut fra beskrivelsen til de som så hvalrossen, så led den. Vi mener derfor det var best at den fikk slippe, sier distriktssjef Astrid Vea Mork i Mattilsynet.
Hun var ikke i Dalabukta nyttårsaften, men stoler på betraktningene til de som var i området.
Astrid Vea Mork legger til at Mattilsynet kommer til å følge opp saken når hverdagen kommer.