Brutal penge-innkreving

Fem menn ble mandag pågrepet i en væpnet politiaksjon i Kristiansund sentrum. Nå er en av dem varetektsfengslet i fire uker. Foto: Emil Ludvigsen

Fem menn ble mandag pågrepet i en væpnet politiaksjon i Kristiansund sentrum. Nå er en av dem varetektsfengslet i fire uker. Foto: Emil Ludvigsen

Artikkelen er over 4 år gammel

En av de fem mennene som mandag ble pågrepet i en væpnet aksjon i Kristiansund, ble onsdag varetektsfengslet i fire uker.

DEL

Det bekrefter kriminalavdelingssjef Alf Rune Rolland på politistasjonen i Kristiansund til Tidens Krav.

Mannen (27) kommer fra Østlandet, men har tilknytning til Kristiansund.

Ifølge siktelsen, som er gjengitt i fengslingskjennelsen, skal han og flere andre mandag ha dratt hjem til en mann i Kristiansund sentrum, dratt ham ut av senga, og uttalt at mannen måtte skaffe penger.

27-åringen skal ha sagt at mannen ville få svi dersom han ikke betalte.

- Han viste fram en kniv og uttalte at han alltid bærer våpen. Ransforsøket anses som grovt idet det er truet med kniv mot en forsvarsløs person, heter det i siktelsen.

Poitiet gjennomførte mandag kveld en væpnet politiaksjon i Kristiansund sentrum. Fem menn, deriblant 27-åringen, ble pågrepet uten dramatikk.

Fire av mennene ble løslatt etter avhør tirsdag, mens 27-åringen ble framstilt for varetekt onsdag.

Mannen ble begjært fengslet på grunn av gjentakelsesfare. Det er under en uke siden 27-åringen ble løslatt fra varetekt mot meldeplikt i forbindelse med en annen sak.

Sakene er linket til hverandre, og dreier seg om pengeinnkreving av narkotikagjeld.

Livstruende skader

27-åringen ble 30. juni i år pågripet og siktet for vold. Siktelsen ble senere utvidet til grovt ran.

Også denne siktelsen er gjengitt i fengslingskjennelsen onsdag. Natt til 25. juni skal 27-åringen, sammen med andre, ha utøvd vold mot en annen mann.

- Han truet ham på livet og skaffet seg bilnøkkel, Visa-kort med kode og et armbåndsur som tilhørte fornærmede, heter det i siktelsen.

Ranet anses som grovt da det ble benyttet grov vold og trusler med kniv og spisse hageredskaper mot en forsvarslørs person. Fornærmede ble påført livstruende skader, herunder hjerneblødning og kraniebrudd.

27-åringen er også siktet for å ha truet andre personer. Han er videre siktet for oppbevaring av narkotika og dopingmidler.

Saken fra juni i år er så alvorlig at det muligens er riksadvokaten som må ta ut tiltale.

Tok betenkningstid

Retten konkluderte onsdag med at 27-åringen med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre strengere straff enn fengsel i seks måneder.

- Det bemerkes at saken synes å ha utspring i pengeinnkreving av narkotikagjeld i et rusmiljø. Gjelden er ikke betalt, og det antas at ureglementert og straffbar innkreving vil fortsette dersom siktede nå løslates, heter det i kjennelsen.

- Siktede vil, dersom han blir dømt i samsvar med siktelsene, bli ilagt en ikke ubetydelig fengselsstraff. Det er ingen fare for oversoning, mente tingretten, og tok politiets begjæring om varetektsfengsling i fire uker til følge.

27-åringens forsvarer, advokat Zulifqar Munir, sier til Tidens Krav at hans klient har tatt betenkningstid.

- Hvordan stiller han seg til kjennelsen?

- Han mener han ikke har gjort det han er siktet for. Min klient har nå to uker på seg på å vurdere om kjennelsen skal ankes. Vi skal vurdere dette i fred og ro, sier Munir.

Artikkeltags