– Bruker ikke tida mi på Torgeir Dahl

Torgeir Dahl og Per Kristian Øyen (til venstre) er ? ikke uventet ? uenige. NB: Dette bildet ble tatt i en halt annen sammenheng.

Torgeir Dahl og Per Kristian Øyen (til venstre) er ? ikke uventet ? uenige. NB: Dette bildet ble tatt i en halt annen sammenheng.

Artikkelen er over 4 år gammel

Molde-ordføreren stilte sykehus-ultimatum. – Jeg bruker ikke tida mi på Dahl, ser kollega Øyen i Kristiansund.

DEL

Molde-ordføreren har stilt ultimatum om at han aldri vil akseptere et sykehus utenfor Molde.

Dahl tenner nytt fyr i en betent sykehusstrid, som både Høyre-leder Erna Solberg og statsminister Jens Stoltenberg etter beste evne har unngått å puste nye glør i under denne stortingsvalgkampen.

Feiring

Det var under feiringen av 300-årsjubileet for sykehusdrift i Molde fredag at Dahl svingte seg opp til de historiske høyder.

– La meg gi et tydelig signal: Molde og Romsdal vil aldri akseptere at en 300 års stolt sykehustradisjon i Molde blir brutt. Det betyr at bygging av nytt felles akuttsykehus for Nordmøre og Romsdal må skje i aksen Molde – Hjelset, sa Dahl, ifølge Romsdals Budstikke.

Med det befinner Dahl seg fortsatt på en annen akse enn Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, som begge har fattet enstemmige vedtak om at det nye sykehuset skal plasseres et sted mellom Hjelset i Molde og Prestmyra på Frei i Kristiansund.

– Hva sier du om dette bidraget til å finne en omforent løsning på lokaliseringsspørsmålet, Per Kristian Øyen?

– La meg si det slik. Jeg har kjent Torgeir Dahl i mange år. Han er en tydelig politiker, og dette føyer seg inn i rekken av tidligere utspill. Jeg bruker ikke tida mi på Torgeir Dahl. Han får bare holde på med sitt, sier Øyen.

Garantister

Det er en alminnelig oppfatning at Øyen kan takke nettopp sykehussaken for at Ap vant rent flertall ved kommunevalget i Kristiansund for to år siden. Da gjorde Kristiansund Høyre et dårlig valg, spesielt etter at partikollega Dahl utropte Erna Solberg og Høyre som en garantist for et nytt sykehus lagt til Molde.

Dahl selv humrer litt når han får høre hvorfor vi ringer.

– Jeg skjønte jo at det ville bli styr av dette, sier han.

– Du er på en helt annen akse enn de som skal beslutte dette?

– Vi forholder oss selvsagt til de vedtakene som er gjort. Samtidig er jeg helt enig med Arbeiderpartikjempene Ottar Befring og Kåre Ellingsgård som har påpekt at disse vedtakene bygger på en slags skinnenighet. Den roen som tilsynelatende hersker rundt et felles sykehus betyr ikke at det er ro den dagen man gjør en lokaliseringsbeslutning. Jeg frykter at det valget vil utløse en ny og veldig krevende strid.

– Det var derfor med et smil om munnen da jeg leste hva Jens Stoltenberg uttalte til TK under valgkampbesøket på Sunndalsøra. Han sa at han var sikker på at man ville komme frem til en lokalisering alle både i Nordmøre og Romsdal kunne bli fornøyd med. Jeg skulle likt å høre hvilken tomt han tenkte på!

– Synes du ultimatumet ditt er et godt bidrag til å hindre den striden du frykter?

– Vel, toppsjef Astrid Eidsvik har tidligere uttalt at Eikrem ikke er aktuelt fordi det ikke er en akseptabel plassering for Kristiansund. Da finner det jeg ikke urimelig at vi også tydeliggjør hva vi mener om en akseptabel plassering for oss i Molde, sier Dahl.

Artikkeltags