Gå til sidens hovedinnhold

Ble nektet adgang til kirken i sønnens konfirmasjon

Artikkelen er over 13 år gammel

De biologiske foreldrene var uønsket i nordmørskirka av konfirmanten selv. De møtte likevel, men ble nektet adgang.

Av JAN ØIVIND JENSEN

Presten som sto for konfirmasjonen beklager sterkt at denne høytidsdagen ble åsted for en slik konfrontasjon, men mener at det viktigste denne dagen var at det ble en best mulig dag for ungdommen selv.

– Kirken har ikke nektet noen adgang til kirken, men jeg ble kontaktet av den biologiske faren før konfirmasjonen, og ga uttrykk for mitt syn. Jeg var orientert om situasjonen i forkant, sier presten til Tidens Krav.

– Hensynet til konfirmanten må komme først, og her snakker vi om en konfliktsituasjon som akkurat denne dagen havnet på kirketrappa. Det er synd. Men jeg vet ikke om foreldrene ble fysisk hindret i å komme inn. Jeg observerte ikke noe slikt, sier presten.

– Min kone og hennes venninne fikk beskjed på kirketrappa om at vi var uønsket i kirken. Jeg vet ikke hvem disse personene var, men de opptrådte helt klart som vakter. For oss var det en forferdelig situasjon, sier den biologiske faren til TV2s nettside. Han valgte ikke å gå opp til kirken.

De biologiske foreldrene er bosatt en annen del av fylket, og barnevernet her bekrefter, ifølge TV2s nettside, at de sendte brev til de biologiske foreldrene etter ønske fra sønnen. Her ble det gjort klart at de var uønsket i kirken.

Bakgrunnen for den bitre konflikten er en langvarig barnevernssak, og nordmørspresten hevder at kirken ikke tar stilling til denne saken.

– Men når en ikke har klart å løse en slik sak over så lang tid, så blir det feil av kirken å ta stilling for eller mot foreldrene. Jeg valgte å følge konfirmantens ønske, for dette var tross alt hans dag, sier presten, som mener det blir feil å fremstille dette som om kirken nekter noen adgang til Guds hus.

Fungerende biskop Øystein Bjørdal slutter seg til denne holdningen.

– Dette var guttens dag, og mitt råd var at hans dag ikke skulle ødelegges, sier Bjørdal.