Har kjørt i gang en ny digital tjeneste: Sjekk hvem som har førerkort

Har den som skal låne bilen din gyldig førerkort? Dette kan du nå enkelt undersøke med Statens vegvesens nye løsning.

Har den som skal låne bilen din gyldig førerkort? Dette kan du nå enkelt undersøke med Statens vegvesens nye løsning. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Statens vegvesens nye selvbetjeningsløsning er litt som skattelistene: Snok og sjekk, men de får beskjed om at du har søkt på dem.

DEL

Statens vegvesen har nå lansert selvbetjeningsløsningen «Sjekk førerkort» som er tilgjengelig på vegvesen.no.

Dette melder forvaltningsorganet i en pressemelding tirsdag. Videre heter det i opplysningsskrivet at «bildeling har blitt stadig mer populært. Men før du aksepterer en mulig leietaker, må du sjekke om han eller hun har gyldig førerkort».

– Her kan den som låner ut bilen sin enkelt sjekke om den som skal låne bilen har gyldig førerkort. Tjenesten er tilgjengelig for alle, men den krever innlogging via ID-porten, slik som for mange av våre øvrige selvbetjeningsløsninger, sier Bujar Llukaj ved førerkortkontoret i Statens vegvesen.

Ingen sensitive opplysninger

Dette er altså litt som skattelistene. Logg inn, snok og sjekk. Statens vegvesen presiserer dog at sensitive opplysninger ikke vil være tilgjengelige for herr og fru Nysgjerrigper.

– Det er kun hvilke føreretter en person har som blir opplyst i tjenesten. Øvrig informasjon slik som eventuelle beslag og inndragning, eller begrensninger på grunn av helsemessige årsaker, er taushetsbelagt og vil ikke bli tilgjengelige, konstaterer Llukaj.

For å sjekke hvilke føreretter en person har, trenger man navn og personnummer, opplyser Statens vegvesen.

2.000 søk i døgnet

Det er gjort en begrensning på 10 søk i døgnet for privatpersoner. For bedrifter er taket vesentlig høyere.

– For virksomheter som logger inn via Altinn, slik som for eksempel bilutleiefirmaer eller bilforhandlere, er det lagt en begrensning på 2.000 søk per døgn, sier Llukaj.

Statens vegvesen oppgir at alle oppslag blir synlig i Din side for den personen som søkes opp. Ved første gangs søk får den det søkes på en SMS om søket og hvordan de kan undersøke søkehistorikk.

Statens vegvesen er et forvaltningsorgan underlagt Samferdselsdepartementet - og består av Vegdirektoratet og fem regioner: Øst (regionkontor i Lillehammer), Sør (Arendal), Vest (Leikanger), Midt (Molde) og Nord (Bodø).


Artikkeltags