Tok bilder av sjeldent nordmørsbesøk

FOREVIGET: Fredag ble det gjort observasjon av en hvalross utenfor Averøy. Om det er samme dyr som er sett på Sunnmøre, er uvisst, men uansett er dette et relativt sjeldent besøk på Nordmøre.

FOREVIGET: Fredag ble det gjort observasjon av en hvalross utenfor Averøy. Om det er samme dyr som er sett på Sunnmøre, er uvisst, men uansett er dette et relativt sjeldent besøk på Nordmøre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En ganske så uvanlig gjest ble fotografert på Nordmøre fredag.

DEL

For over en uke siden ble det sett hvalross ved Vigra på Sunnmøre. Fredag ble det gjort observasjon av en hvalross utenfor Averøy. Om det er samme dyr, er uvisst, men uansett er dette et relativt sjeldent besøk på Nordmøre.

Det var Erling Konstad Smenes som så hvalrossen og fikk foreviget den med en serie bilder. Han tok bildene ikke langt fra båtvraket «Sanda Sug» innenfor Atlanterhavsveien, utenfor Kårvåg.

Det er ikke første gang at det kommer hvalross fra de nordlige breddegrader og ned til Nordmøre, som nesten er en «Sydenferie» for hvalrossen. Tilbake i 2012 kom en skadet hvalross inn til en flytebrygge i Kristiansund på selveste nyttårsaften. Den ble som mange husker avlivet av Mattilsynet, noe som skapte stor debatt på Nordmøre. En uke senere ble det sett hvalross ved Smøla.

Ifølge Store Norske Leksikon kan hvalrossen bli 1700 kilo og 3,5 meter lang. Den kan opptre i flokker på flere tusen dyr og var tidligere utbredt i arktiske havområder.

I Atlanterhavet er den å finne fra det østlige Canada og vestlige Grønland, og fra Øst-Grønland over Svalbard til Karahavet, og ved Laptevhavet utenfor Sibir.

Hvalross er eneste art i hvalross-slekten og i hvalrossfamilien, som er søstergruppen til øreselfamilien. Begge er således hundeliknende rovpattedyr.

Hvalrosser lever nesten utelukkende av skjell og muslinger, mens noen kan forsyne seg av en sel. Støttennene brukes til å måle krefter med, og til å komme seg opp på isflak.

  • Den er et stort sjøpattedyr som lever i nær tilknytning til iskanten og drivisen i arktiske strøk.
  • Hvalross kjennetegnes av sin enorme kropp og usedvanlig lange støttenner.
  • De kan bli opp mot 40 år gamle.
  • Hanner kan veie mer enn 1.200 kilo, mens hunnene kan veie mer enn 850 kilo.
  • Hvalrosser svømmer med en fart på cirka sju kilometer i timen, men kan komme opp i en toppfart på hele 35 kilometer i timen.
  • Hvalrossen er et selskapelig dyr som kan danne enorme flokker av dyr, av og til opp mot 2.000 eller flere.
  • Om vinteren migrerer hvalrossen sørover med isen, mens de drar mot nord sommerstid. Det er kjent at hvalross kan reise hele 3.000 km med isens forflytninger.
  • Hvalrosser jakter etter føde på bunnen fra iskanten. De kan dykke ned til 90 meters dyp.
  • De spiser for det meste muslinger, men kan også ta fisk, sel og småhval.

Kilde: Wikipedia

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken