Rederi mistenkt for å ha fraktet rensefisk ulovlig – tre skip tilbakeholdt

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Averøyrederiet Kenfish er mistenkt for å ha fraktet rensefisk uten sertifikat, det melder iLaks.no.

– Som følge av en bekymringsmelding gikk Sjøfartsdirektoratets inspektører om bord på fiskefartøyene «Arktos», «Elisabeth Star» og «Hermon» 10. mai. Dette resulterte i tilbakeholdelse av fartøyene fordi de fraktet rensefisk uten å være sertifisert som lasteskip, det skriver kommunikasjonsrådgiver Kari Stautlandi Sjøfartsdirektoratet  en e-post til iLaks.

Ifølge Kenfish sin hjemmeside er de tre fartøyene som er holdt tilbake, «Elisabeth Star», «Arktos» og «Hermon», alle ombygd for rensefisktransport. De to første i 2013 og sistnevnte i 2017, ifølge Kenfish.no.

Daglig leder Rolf Olav Dyrnes i Kenfish, sier til iLaks at «Arktos» og «Hermon», fikk sertifikat som lasteskip 16. mai.

– Fartøyene «Arktos», «Elisabeth Star» og «Hermon» har søkt om dobbeltsertifisering som fiske- og lastefartøy. Regelverket er meget komplisert. «Arktos» og «Hermon» er nå dobbeltsertifisert som fiske- og lastefartøy og oppfyller de krav Sjøfartsdirektoratet har satt til transport av akvatiske organismer – leppefisk, skriver Dyrnes i en e-post til iLaks.

Sjøfartsdirektoratet vurderer nå om de skal gi Kenfish et overtredelsesgebyr.

– Vi vurderer om det er grunnlag for overtredelsesgebyr i alle saker der fartøy blir tilbakeholdt. Det vil vi gjøre også i denne saken, sier Strutland til iLaks.

På spørsmål om hvor lenge skipene har operert som lasteskip uten sertifisering, svarer Dyrnes følgende:

– Rederiet søkte i 2018 om dispensasjon for aktuelle fartøyer og har betraktet at denne gjaldt fram til at dobbeltsertifisering ble gitt. Dette er vår siste kommentar i sakens anledning, sier Dyrnes til iLaks.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken