Gå til sidens hovedinnhold

450 millioner på 20 år

Så mye betyr gassparken på Tjeldbergodden for Aure, Hitra og Hemne:

Artikkelen er over 4 år gammel

– 5. juni 1997 like viktig som 17. mai, sa Aure-ordføreren.

I løpet av de årene som har gått siden starten, har gasspark Tjeldbergodden bidratt med 450 millioner skattekroner til Aure, Hitra og Hemne.

– For oss er 5. juni 1997 nesten like viktig som 17. mai, sa Aure-ordfører Ingunn Oldervik Golmen på 20-årsfesten for åpningen av metanolfabrikken onsdag, hvor hun også kom med nyheten om at kommuneproposisjonen som ble lagt fram samme dag har med en merknad om ny fergerute mellom Aure og Hitra.

Stabile inntekter

Eiendomsskatten fra anlegget har gitt kommunene stabile inntekter. Ifølge samarbeidsavtalen som ble inngått i 1988, er millionene fordelt med 260 til Aure, og 190 til Hitra og Hemne.

– Dette har gitt oss muligheten til å bygge nye veier og bruforbindelser og ikke minst gode tjenestetilbud for innbyggerne. I disse årene har Statoil gitt betydelig sponsorstøtte til lokalsamfunnene, sa ordføreren og nevnte blant annet idrettshall i Kjørsvikbugen, kunstgressbane på Kyrksæterøra og penger til å arrangere Toppidrettsveka.

– Det aller viktigste er likevel sikre og gode arbeidsplasser, 124 på anlegget og ytterligere 100 utenfor gjerdet, sa Golmen, som har tro på at det vil komme enda mer på Tjeldbergodden. Hun har stor tro på Reinertsen-piloten som omdanner naturgass til hydrogen og ser også en positiv utvikling i i prosjektene som utnytter kjølevannet fra metanolfabrikken.

– Statoilansatte har også bidratt til sikre barnetallet. På Nordlandet barneskole har elevtallet økt fra 7 til 31.

I optimismens regn

I det hele tatt gikk jubileumet i optimismens tegn. Tone Etholm, som leder Statoils markedsgruppe som har til oppgave å selge metanolen, opplyser til Tidens Krav at markedsprisen nå er på 405 euro per tonn. Det betyr at Europas største metanolfabrikk for tiden tjener gode penger.

– Vi kan tillate oss å være optimister. Vi ligger an til å slå den gamle produksjonsrekorden på 923.000 tonn, vi ligger foran plan på kostnadssiden og hittil i år har vi ikke hatt alvorlige uhell eller personskader. Men vi vet at resultater er ferskvare, de kommer ikke av seg selv, sa driftsdirektør Gro Amundsen, som gir uhemmet ros til sine ansatte på anlegget.

– De bidrar til sikker og effektiv drift hver dag året rundt. Kunnskap og kompetanse sitter i veggene her!

Ilandføringen av gassen snudde en negativ trend i hvitflekkommunen Aure 

Kommentarer til denne saken