Gå til sidens hovedinnhold

Reddet havørn fra å drukne

Thomas Alterhaug reddet en havørn fra å drukne den 8. oktober i Lesundet i Aure. Han fanget det hele på video.

Artikkelen er over 6 år gammel

- Har aldri opplevd noe lignende og får nok aldri oppleve det igjen. Det hele ble fanget på video.

Thomas Alterhaug fikk seg en opplevelse for livet da han oppdaget en ørn som lå i vannet og plasket med vingene.

- Vi var på båttur i Lesundet ved Aure og var i Trondheimsleia ganske langt ute til havs da vi så noe rart i vannet, sier Alterhaug som bor i Trondheim.

Etterhvert som båten nermet seg skjønte de at det dreide seg om en havørn i nød. Den prøvde først å komme seg unna båten, men var trolig tappet for krefter etter å ha padlet med vingene i vannet.

- Den så sliten ut da vi kom. Den prøvde å komme seg unna, men uten hell. Vi trodde først at den hadde en stor og tung fisk i klørne, men det stemte ikke. Jeg trodde ikke den ville klare seg selv, og at den ville gå tom for krefter før den nådde land ved egen hjelp. Den svømte veldig sakte. Derfor bestemte vi oss for å hjelpe den, sier Alterhaug.

Å ta ørnen opp i båten var uaktuelt. Derfor brukte Alterhaug båtshaken til å skyve fuglen foran båten. Det som skjedde da var smått utrolig.

- Da ørnen var rolig tok jeg båtshaken ned i vannet og under kroppen til den tungvåte fuglen. Plutselig var det som om den skjønte at vi var der for å hjelpe. Ørnen tok et fast grep med klørne rundt båtshaken. Deretter satte vi kursen sakte mot en holme. Det hele var over på en halvtimes tid, sier Alterhaug.

 

Den slapp båtshaken like før land, og svømte, eller padlet med vingene, de siste meterene før den krabbet over fjæresteinene og bakset seg på land. De som reddet ørnen vet derimot ikke hvordan det gikk.

- Vi ville gjerne følge med på hvordan det gikk, men det begynte å bli mørkt og vi måtte gå inn til land. Det siste vi så er det som vises i slutten av videoen. Den var veldig blaut, men kom seg opp på en holme. Opplevelsen var for oss både dramatisk og fantastisk, men etter å ha sett at ørna gradvis kom seg, velger vi å tro at vi reddet livet til en majestetisk fugl, sier Alterhaug.

Ørner kan svømme

- Dette er en voksen havørn, trolig en hunn, sier ørneforsker Espen Lie Dahl etter å ha sett videoen.

Det er ikke uvanlig at ørn havner i vannet, og det kan være flere årsaker. Den kan ha feilberegnet når den skulle ta et bytte i vannflata, eller den kan ha vært utsatt for slossing. Når ørner sloss i lufta, griper de hverandre med klørne og prøver å kaste den andre i vannet.

- Men ørner kan faktisk svømme ganske langt. Jeg har hørt om tre kilometer. Da padler den med vingene inn til land. Det er veldig flott at de hjalp denne i land, sier ørneforskeren.

Kommentarer til denne saken