Sist lørdag ble det kåret vinner av «Hold Midt-Norge rent» sin strandryddekampanje for 2018. Denne gikk til lokale Golmvågen vel, for deres innsats i skjærgården på Golma i Aure kommune.

Det er ikke bare heder og ære som følger med prisen. Velforeningen får også et diplom og en gavesjekk på 5.000 kroner.

I en pressemelding blir det opplyst om at det har vært over 100 registrerte ryddeaksjoner i området Golmvågen vel ble trukket fra av NIR (Nordmøre Interkommunale Renovasjonsselskap).

Aksjonen ble lansert i 2017.

– Dette måtte vi bli med på. Tanken var vel at vi skulle få samlet inn noen sekker. Lite ante vi hvor mye det skulle bli, sier Anne Berit Golmen i pressemeldingen.

Økt fokus

Den siste tiden har det blitt et økt fokus på forsøpling i havet.

– Vi har funnet mye rart, men mest plast, isopor og tauverk. Vi fant faktisk en gammel radio her om dagen, men det var ikke DAB, sier Geir Tvervåg fra Golmvågen vel, og legger til at han er oppgitt over hva folk kaster i havet.

Sånn sett utgjør dugnadsarbeidet i Aure en liten del av en større ryddekampanje.

– Den jobben som Golmvågen vel har gjort her ute på Tustna er enorm. Det er mange holmer og skjær som ligger vanskelig til og her kommer det inn store mengder søppel rett fra storhavet. Her kreves det mange arbeidstimer for å rydde opp, sier Linn Stokke fra NIR, som delte ut prisen.

Videre sier Stokke at NIR har regnet seg fram til at kommunene har samlet inn over 120 tonn strandavfall.

– Det er mer enn en dobling av hva vi fikk inn i 2017, legger hun til.