Bunadstog til Stortinget

Anja Cecilie Solvik fra bunadsgeriljaen utenfor Stortinget.

Anja Cecilie Solvik fra bunadsgeriljaen utenfor Stortinget. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir to aksjoner foran Stortinget tirsdag. Bunadsgeriljaleder Anja Solvik regner med rundt 1.500 deltagere.

DEL

- Vi er også invitert til å være med behandlingen av saken i Stortinget, sier Solvik.

Det ligger dermed an til å bli en bunadstung nasjonalforsamling tirsdag.

Solvik understreker at Bunadsgeriljaen er en tverrpolitisk folkebevegelse.

- Men i denne saken har vi vært nødt til å snakke med partiene. Både de rødgrønne og de blå har lagt ned fødeavdelinger på sin vakt. Vi har sagt til både Arbeiderpartiet og Senterpartiet at de begge har et ansvar for å bli enige om et forslag, og vi har bedt Kristelig Folkeparti manne seg opp til å sikre flertall for det. Hvis ikke KrF er opptatt av mor og barn, kan man spørre seg om hvem som skal være det, sier Solvik.

Aure rehab

Først ute er «Leve Nordmøre» som aksjonerer på Eidsvolls plass kl. 10.45. Kampen om Aure rehabiliteringssenter sin framtid er hovedfokuset, men appellene vil også ta for seg raseringen av det øvrige helsetilbudet på Nordmøre.

Appellanter vi være ordførerkandidat for Ap i Aure, Hanne-Berit Brekken, stortingsrepresentant for Ap, Tove-Lise Torve, representant for pårørende Elisabeth Lillehagen, tidligere leder ved Aure rehabiliteringssenter Lillian Wessel og aksjonsleder Mari O. Thevik. Det blir sanginnslag fra Elin Torset, utflyttet aurgjelding.

Geriljatog

Kl. 11.30 har Bunadsgeriljaen planlagt tog fra Oslo S og opp til Stortinget. Det er meldt skyfri himmel og 13 grader, så nordmøringer har få unnskyldninger for ikke å gjøre alvor av interessen de har meldt for arrangementet. Folkebevegelsen hadde mandag over 68.000 medlemmer å ta av.

Nøyaktig kl. 12.15 vil alle deltakerne løfte armene og flekse muskler. Dette gjøres på alle markeringene for saken rundt om i Norge. Selve markeringen foran Stortinget vil være fra 12.00 til 14.00.

Deltakere på scenen foran Stortinget blir Anja Solvik (leder i Bunadsgeriljaen), Bjørnar Moxnes (Rødt), Ina Rangønes Libak (AUF), Bjarne Jensen (professor i økonomi), Sheida Sangtarash (SV), Kjersti Toppe (SP), Kristoffer Robin Haug (MDG), Lise Askvik (leder i Helsepartiet), Lene Christine Sundfær Haug (Helsepartiet), Kari Aarø (Den norske jordmorforening), Are Sjaastad (Gaustad), Steinar Solberg (Rikshospitalet) og Maren Rismyhr (Aker).

Lise Brændeland, jordmor ved Kristiansund Sykehus, er konferansier.

Tine Skolmen leder an i allsang. Musikalske innslag blir fra Frode Alnæs og Øyboar. Sistnevnte deltar med sin egenkomponerte kampsang: «Vi ror for livet».

Ettermiddagssak

Representantforslaget fra Senterpartiet som omhandler kuttforslagene i Helse Møre og Romsdal står først som sak 7 på Stortingets agenda tirsdag. Foran på lista er både debatten om utenriksministerens redegjørelse og kulturmeldingen, så det er ventet at saken ikke vil komme opp til behandling før et godt stykke ut på ettermiddagen.

Bilde fra langfredagsmarsj og kamp for helsetilbud på Veiholmen.

Bilde fra langfredagsmarsj og kamp for helsetilbud på Veiholmen. Foto:

Artikkeltags