Gå til sidens hovedinnhold

Snart klart til å ta imot ny gass fra Norskehavet

Artikkelen er over 4 år gammel

Norske Shell har sendt en søknad til Miljødirektoratet om å få endre rammene for mottak og behandling av gass ved Nyhamna i Aukra kommune.

Dette er i forbindelse med at den nye plattformen Aasta Hansteen skal ankomme feltet i Norskehavet i 2018. Gassen fra Aasta Hansteen vil bli transportert via Polarled til Nyhamna.

Les også: Klarsignal til ny kraftforsyning til Nyhamna

Økt kapasitet

I søknaden skriver Shell at de vil øke mottak og behandling av gass fra 70 til 84 millioner standardkubikkmeter gass per døgn.

I tillegg til dette ber Shell om økt utslipp av kjølevann. Her er det snakk om et økt utslipp på maksimalt 25.500 til maksimalt 30.631 kubikkmeter per time. Ifølge selskapet er økningen knytett til drift av de nye kompressortogene på Nyhamna.

Til slutt ber også Shell om økt utslippsgrense for metan og nmVOC. Shell ønsker en utslippsgrense for metan fra 550 til 738 tonn per år, og for nmVOC fra 600 til 636 tonn per år.

Les goså: Vil selge seg ut av Ormen Lange

Stor ombygging

I 2014 startet Shell ombyggingen av Nyhamna for å kunne ta imot gass fra Polarled. Her skal det være snakk om investeringer på over 20 milliarder kroner. Shell har blant annet installert et nytt mottaksanlegg for Polarled samt nye kompressorer.

Ifølge søknaden er det forventet at anlegget vil starte å ta imot gass fra Polarled i fjerde kvartal 2018.

- Utslippene som omfattes av denne søknaden består av økt mengde kjølevann og økte mengder diffuse utslipp til luft. Miljøeffekten av økte mengder kjølevann er forventet å være lav. Økte diffuse utslipp er også forventet å ha lav målbar miljøeffekt, skriver Shell i sin oppsummering av søknaden.

Miljødirektoratet sin høringsfrist på saken er 21. april 2017.

Les også

Ber Miljødirektoratet om høyere utslipp på Heidrun B

 

Kommentarer til denne saken