Gå til sidens hovedinnhold

Heftig arbeid nærmer seg slutten

Utvidelsen av Nyhamna vil bidra til at mer gass kan bli eksportert til markedet.

Artikkelen er over 4 år gammel

Det nærmer seg slutten på Nyhamna Expansion. Det store prosjektet ved anlegget på Aukra har pågått siden 2014. Målet med prosjektet er å utvide kapasiteten på gasseksport, slik at Nyhamna kan ta imot fersk gass produsert på Aasta Hansteen-feltet, som skal være klart i 2019.

For tiden er det fortsatt høy aktivitet på Nyhamna, med nok arbeidere på plass til å fylle en liten landsby. Til sammen har det så langt vært snakk om over seks millioner arbeidstimer for å klargjøre anlegget.

Les også: Høy aktivitet på Nyhamna 

Til tross for det pågående arbeidet produserer og eksporterer anlegget fortsatt gass til Storbritannia for fullt. Dette krever stadig oversikt over logistikken på området og koordinering mellom de som arbeider på prosjektet og de som arbeider med produksjon.

 

– Det er en stor utfordring å ha et såpass kompleks prosjekt på et produserende anlegg. Vi må hele tiden planlegge og koordinere hvilke aktiviteter som vi kan utføre samtidig, forteller Trond Lofstad ved Shell.

Mange i jobb

På tidspunktet Tidens Krav var innom Nyhamna er det drøyt 700 personer som jobber inne på anlegget med prosjektet, samt 300 som støtter operasjonen.

– Alle aktiviteter knyttet til prosjektet må søke om tillatelse, og det skal gjennom flere ledd med kvalitetssikring før man får tillatelse. Til slutt blir dette godkjent i møte, og hvor lenge arbeidet kan foregå. Flere operatører skal også sikre at arbeidet blir gjort i henhold til tillatelsen, forklarer han videre.

Les også: Polarled klar til å flytte gass

– Det er en rigid prosess man skal gjennom før arbeidet kan starte.

 

Arbeidet innebærer omstendelig tilkobling av nye moduler, som er blitt transportert til Nyhamna etter å ha blitt bygget rundt om i verden.

– Produksjonen har gått ekstremt godt, med høy oppetid til tross for aktiviteten, sier Lofstad.

Jeroen Veen har ansvaret for selve utførelsen av Nyhamna Expansion-prosjektet. Han har høy fokus på at arbeidet blir gjennomført sikkert.

– Akkurat nå er vi på topp i forhold til arbeidskraft, men vi har ikke hatt en skade hvor noen ikke kunne jobbe dagen etter. Med tanke på at prosjektet ennå ikke er gjennomført har jeg alltid en «bank i bordet»-holdning til sikkerhet. Det har et ekstremt høyt fokus hos oss, og 50 prosent av arbeidet er knyttet til HMS, og det er slik det burde være, sier Veen.

– Vi har nå noen uker med toppaktivitet, og håper å nå en rekke mål innen fjerde kvartal i år, hvor vi går inn for ferdigstilling. I andre halvdel av 2016 og tredje kvartal blir det lavere bemanning, noe som vil gå nedover gradvis. Det positive er at vi vil gå gjennom vinteren med færre folk, sier Veen.

Snart ferdige

Shell gir ikke noen eksakt dato på når alt arbeidet skal være ferdig, men det vil være en gang i løpet av 2017.

 

Nyhamna har i dag en eksportkapasitet på 70 millioner kubikkmeter gass per dag. Med oppgraderingen vil dette øke til 84 millioner kubikkmeter gass per dag. Det er drøyt 200 personer knyttet til driftsoperasjonen.

Les også: - Et år med usikkerhet

– Operasjonen av anlegget vil være stort sett det samme som i dag, med noe ekstra trening. Men når alt er på plass vil Nyhamna operere som i dag, sier Lofstad.

Kommentarer til denne saken