Falske asylhistorier til salgs

Flere selskaper tilbyr bakgrunnshistorier og falske dokumenter for folk som vil skaffe seg asyl.

Flere selskaper tilbyr bakgrunnshistorier og falske dokumenter for folk som vil skaffe seg asyl. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Flere selskaper tilbyr falske dokumenter og oppdiktede historier for asylsøkere som vil til Norge fra Iran og Afghanistan, melder NRK.

DEL

Kringkasteren har gjennomført en kartlegging og funnet ti selskaper i Iran og Tyria som lokker med asyl i Vest-Europa eller Nord-Amerika. Også Norge nevnes på selskapenes diskusjonsforum.

NRK lot en av sine egne medarbeidere kontakte to av selskapene og utgi seg for å være en iraner som ville søke asyl i Norge og trengte hjel. Mannen som svarer, sier han er ekspert på konverteringshistorier. Muslimer som konverterer er utsatt i flere land, og mannen foreslår denne metoden.

– Vi kan lære deg et scenario, en historie, og skaffe deg de nødvendige dokumentene for å støtte opp under den historien. Vi kan si du har vært medlem i en hjemmekirke i Iran, sier mannen, ifølge NRK.

Et annet selskap selger falske visum og tar rundt 100.000 kroner for et Schengen-visum, som inkluderer Norge. Falske rettsdokumenter fra Iran kan skaffes fra et annet firma. Leder Jörg Lange i Landinfo, en statlig fagenhet i utlendingsforvaltningen, er kjent med selskapene.

– Jeg må si jeg var litt overrasket over hvor sofistikert noen av disse tilbudene ser ut til å være. Man kan få inntrykk av at de sitter på kunnskap om hvordan asylbehandlingen i vestlige land foregår, at de kjenner inngående til prosessen, sier Lange.

Artikkeltags