Det er streik i Svorka

Svorka Energi har hovedsete i Surnadal.

Svorka Energi har hovedsete i Surnadal.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lokalt energiselskap i streik fra 07.00 fredag morgen.

DEL

Konflikten mellom KS Bedrift Energi og arbeidstakerorganisasjonene ble ikke er løst innen 30. september, og ansatte i Svorka er tatt ut i streik fra og med fredag morgen. Det er 14 ansatte organisert i EL og IT Forbundet samt fire ansatte organisert i Fagforbundet i Svorka som er i streik.

Det skriver Svorka i en pressemelding.

- Vi ber om forståelse for at vi i streikeperioden vil ha redusert tilgjengelighet og begrensede tjenester. Det betyr at det kun er ved driftsforstyrrelser der det er fare for liv og helse (også dyrehelse) og utilbørlig skade for 3. part at feil i strømnettet vil bli reparert. Ved andre driftsforstyrrelser vil vi eventuelt måtte søke de streikenes fagforening om dispensasjon fra streiken. All ordinær anleggsvirksomhet og tilkobling av nye hus vil dessverre måtte utsettes til streiken er over, heter det i pressemeldingen.

- Konsekvensen for vårt selskap vil medføre sterkt redusert kapasitet i nettavdelingen. Tilgjengelig kapasitet vil prioritere feilretting i nettet for å unngå fare for liv og helse. Daglig drift utgår, men overordnet vakt vil gå som normalt, opplyser administrerende direktør Halvard Fjeldvær i Svorka.

Ventetid

Feil i strømnettet meldes på telefon 92420050, men det må påregnes noe mer ventetid enn normalt ved henvendelse til Svorka så lenge streiken varer.

- Ledelsen har jobbet med forberedelser til streik, sammen med de tillitsvalgte. Det viktige her har vært å: Utarbeide plan for å sikre driften, søke dispensasjoner for nøkkelpersonell og å opprettholde beredskapsavtale på nett. Alle parter har jobbet for å komme til enighet om et tariffoppgjør, og beklager at meklingen har endt i brudd, skriver Fjeldvær videre.

Avspasering-strid

230 arbeidstakere i 16 energibedrifter gikk ut i streik fredag morgen etter at det ikke ble oppnådd enighet i meklingen. De streikende er organisert i EL & IT-forbundet, Fagforbundet, Delta og Parat.

Selskapene som ble berørt i første omgang var Hemne Kraftlag BA, Hurum Energiverk AS, Hurum Kraft AS, Kragerø Energi AS, Kragerø Energi Holding AS, Midt-Telemark Energi AS, Notodden Energi AS, Rauma Energi AS, Tinn Energi AS, Valdres energi, Vokks AS, Vokks Nett AS, Øvre Eiker Energi AS, Øvre Eiker Fibernett AS, Øvre Eiker Nett AS og Øvre Eiker Strøm AS.

Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, hvor den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe sju timer for å få en time avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år. Det utgjør omtrent ti færre hviledager i året for en arbeidstaker på beredskapsvakt.

Artikkeltags