Ap-topper i klinsj om statlige arbeidsplasser

Ap-sekretær Kjersti Stenseng slår fast at partiet er positivt til utflytting av statlige arbeidsplasser.

Ap-sekretær Kjersti Stenseng slår fast at partiet er positivt til utflytting av statlige arbeidsplasser. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Ap-ledelsen er positiv til utflytting av statlige arbeidsplasser, men møter motbør i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen mener partiprogrammet må endres.

DEL

Den tidligere Ap-sekretæren er helt uenig med sin etterfølger Kjersti Stenseng i synet på hva som er "omfattende utflytting" av statlige arbeidsplasser.

– Jeg er glad for alle nye statlige arbeidsplasser som etableres utenfor Oslo. Men å flytte ut eksisterende arbeidsplasser er noe ganske annet. Jeg mener partiprogrammet bør presiseres på dette punktet, sier Johansen til NTB.

Sterke reaksjoner

Regjeringen og Venstre åpnet denne uken for at 1.200 årsverk og cirka 600 studieplasser kan flyttes ut av Oslo eller nyetableres andre steder i landet.

Fra før er 630 arbeidsplasser så langt i stortingsperioden vedtatt utflyttet eller nyetablert utenfor hovedstaden.

Blant disse er 70 arbeidsplasser hos politiets nye lønns og regnskapssenter i Kristiansund.

Les også: Forvirring om politiets lønningssenter

Raymond Johansen, finansbyråd Robert Steen, mangeårig stortingsrepresentant Jan Bøhler samt LO Stat har reagert kraftig på forslaget. Men Ap-toppene i Oslo er ikke på linje med partiledelsen i denne saken.

– Jeg forstår godt at Oslo-politikere er opptatt av å bevare kompetansearbeidsplasser i Oslo. Men i Arbeiderpartiet er vi grunnleggende positive til at statlige arbeidsplasser etableres utenfor Oslo, sier Stenseng til NTB.

– At lokalpolitikere kjemper for sine saker, er noe vi ser ofte i politikken. Men det er partiets linje som gjelder, og det er den jeg redegjør for, tilføyer hun.

– Ikke omfattende

I Aps partiprogram står det at ny statlig virksomhet som hovedregel skal legges utenfor Oslo. Samtidig slås det fast at "det ikke skal foretas omfattende utflytting av eksisterende statlige virksomheter".

Regjeringens forslag innebærer ikke "omfattende utflytting", slik partisekretæren ser det.

– Nyetableringer er ikke utflytting. Det er 47.000 statlige arbeidsplasser i Oslo. Regjeringens forslag er ikke av et omfang som kan karakteriseres som omfattende, sier Stenseng.

– Men vi skal studere regjeringens forslag nøye før vi sier endelig ja eller nei, understreker hun.

Uenig

Her er det uenighet mellom oss, fastslår Raymond Johansen. Han mener det er snakk om en omfattende utflytting av statlige arbeidsplasser, selv om flertallet av de 630 arbeidsplassene som skal ut av Oslo, er nyetableringer.

-Det blir mye snakk om prosenter og antall. Selv har jeg mest lyst til å snakke om mennesker. Det er mange familier som her blir berørt, og utflyttingen er ikke faglig begrunnet, sier Johansen.

Byrådslederen viser til at Oslo opplever sterk befolkningsvekst og slår fast at arbeidsledigheten i tre av byens bydeler er høyere enn i Stavanger.

– At vi ikke har et sterkt behov for statlige arbeidsplasser, er feil. Oslo har samlet sett en lavere andel offentlig ansatte enn samtlige av landets fylker, sier han.

Artikkeltags