Anne Karin Elstad er død

Artikkelen er over 6 år gammel

Den folkekjære forfatteren fra Valsøyfjord døde onsdag. Hun ble 74 år gammel.

DEL

Det er tidligere Aschehoug-sjef William Nygaard som bekrefter dødsfallet overfor NTB. Han var nær venn av Elstad.

Nygaard bekrefter at hun er funnet død i sitt hjem i Oslo.

- Hun har trolig dødd av hjerneslag, og døde sittende i en stol mens hun løste kryssord, sier Nygaard til Dagbladet.

- Sterkere enn 8. mars-toget

Kolbjørn Botten i Halsa historielag sier Elstad har betydd mye for både Halsa og hele Nordmøre.

- Hun har hatt mye å si for selvfølelsen til folk på Nordmøre. Hun tok oss på kornet, sier Botten til Tidens Krav.

Forfatter Anne B. Ragde tar beskjeden om forfatterinnens død svært tungt.

- Dette var utrolig trist. Jeg har slukt bøkene hennes fra perm til perm, da jeg var yngre leste vi dem på rundgang. Det var på en måte upolitisk feminisme for hverdagsmennesker. Det var så levende, så konkret og lett å forholde seg til. Anne Karin Elstad var på mange måter sterkere enn hele 8.mars-toget, sier Anne B. Ragde til VG Nett

- Hun bød på seg selv. Jeg gleder meg til hver nye bok som kom. Dette var bare utrolig trist å høre. Det er et stort tap for norsk litteratur, sier hun.

Leserprisen

Elstad er utdannet lærer, og jobbet i yrket i mange år før hun ble forfatter på heltid.

Hun debuterte som forfatter i 1976 med romanen Folket på Innhaug, som er den første av fire romaner i serien om Innhaug-folket. De tre andre titlene er Magret (1977), Nytt rotfeste (1979) og Veiene møtes (1980).

Elstad er også kjent for serien om Julie. Den første var Julie (1993), og den ble etterfulgt av Som dine dager er (1995), Lenker (1998) og Fri (2000).

Romanen Odel var en av de mest solgte bøkene i 2003, og Hjem (2006) hadde solgt i over 100.000 eksemplarer da hun fikk Leserprisen for den, ifølge Wikipedia.

Slagrammet

Anne Karin Elstad satt i styret for Den norske Forfatterforening fra 1983 til 1987, og var styremedlem i Norsk Forfattersentrum 1991–97.

Lørdag 17. juni 2006 åpnet Elstadsamlinga i det gamle skolehuset i Otnesbukta. Elstad stod selv for snorklippingen inne i skolestua.

I 1986 og 1992 fikk Anne Karin Elstad slag, noe som førte til at hun måtte lære seg å gå igjen. Hun var innlagt på Sunnaas sykehus for rehabilitering og skrev ikke noe på åtte år.

Artikkeltags