Liten nedgang i alkoholsalget i Møre og Romsdal

Mann handler på Vinmonopolet.

Mann handler på Vinmonopolet. Foto:

Av

Rekordvarmen i fjor trekkes fram som hovedårsak til nedgangen på landsbasis.

DEL

I første halvår i år har Vinmonopolet totalt solgt 38,2 millioner liter alkohol på landsbasis – 1,3 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Rekordvarmen i fjor trekkes fram som hovedårsak til nedgangen.

– Lokal handel virker å profittere på godvær fordi dette innebærer redusert grensehandel i perioden godværet varer. Dette poenget understrekes av at de tre fylkene som har vekst i første halvår, er Nordland, Troms og Finnmark – de tre fylkene som ikke var berørt av hetebølgen i fjor, sier pressekontakt Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet.

Årets sommer har hittil bydd på mye nedbør i store deler av landet, og dette reflekteres i salgstallene. Salg av rødvin og brennevin har gått opp, mens hvitvin og rosévin har gått ned – de to siste selges det som regel mest av i godvær.

– Imidlertid kan bobler sies å være årets trend så langt. Både øl, musserende og sider har salgsvekst så langt og fremstår dermed som kategorier som er mindre påvirket av vær og varme enn rødt, hvitt og rosé, sier Asp videre.

Rødvin er nordmenns favoritt

Det totale alkoholsalget på polet gikk ned 6,6 prosent i juni i år sammenlignet med juni i fjor. Asp understreker at det var én fredag mindre i juni i år enn det var i fjor. Typiske salgstall for en fredag i juni er 550.000 liter.

I år falt pinsen i juni. I fjor var den i mai. Det gjør det vanskelig å sammenligne tallene, ifølge Asp.

Rødvin er fremdeles Vinmonopolets soleklare mest solgte varekategori og sto for nesten halvparten av det totale salget i fjor. I 2018 kjøpte nordmenn til sammen 38,7 millioner liter rødvin. Spesielt spansk og fransk rødvin er blant favorittene hos folk flest.

Artikkeltags