41 barnehjemsbarn får 18 millioner

Det tidligere barnehjemmet i Kristiansund lå i huset hvor Tollåsenga Produkter holder til i dag. Flere tidligere barnehjemsbarn har fortalt rystende historier om misbruk og omsorgssvikt.

Det tidligere barnehjemmet i Kristiansund lå i huset hvor Tollåsenga Produkter holder til i dag. Flere tidligere barnehjemsbarn har fortalt rystende historier om misbruk og omsorgssvikt.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

41 tidligere barnehjemsbarn er trodd på at de ble utsatt for overgrep og omsorgssvikt i Kristiansund. Nå betaler kommunen ut til sammen 18 millioner kroner.

DEL

– 46 tidligere barnehjemsbarn har søkt ordningen, fem har fått avslag fordi de faller utenom vedtektene, 41 har fått innvilget søknaden, sier kommunalsjef Karl Kjetil Skuseth i Kristiansund.

150.000 - 750.000 kr

Utbetalingene varierer fra 150.000 kroner og opp til 750.000 kroner per person.

Tidens Krav skrev første gang om barnehjemssaken i mai 2006. Da kom det fram en rekke historier om omsorgssvikt og seksuelt misbruk av barn som bodde på det offentlige barnehjemmet på Tollåsenga på 50-, 60- og 70-tallet.

Les: – Ble seksuelt misbrukt på barnehjemmet

Barnehjemmet var kommunalt i perioden 1954 til 1980. Bystyret bestemte seg for å opprette en oppreisningsordning for denne perioden, uten offentlig granskning.

– Det er gjort vedtak om å betale ut seks millioner kroner i år, mens 12 millioner utbetales neste år, sier Skuseth.

Billighetserstatning

Mange har samtidig søkt stortingets billighetserstatning, som er en statlig erstatning for tidligere barnehjemsbarn uansett hvor de bor i landet. De som har fått innvilget begge disse søknadene, får den kommunale erstatningen avkortet med den statlige utbetalingen som er på inntil 300.000 kroner.

– Ganske mange har søkt begge ordningene, sier Karl Kjetil Skuseth.

Søkeprosessen har foregått ved at de tidligere barnehjemsbarna leverte inn skriftlige søknader til det kommunalt oppnevnte sekretariatet.

Alle ble intervjuet

Disse har også intervjuet søkerne om hva de ble utsatt for. De samme spørsmålene ble brukt under hvert av intervjuene.

Sekretariatet skaffet også til veie tilgjengelig informasjon fra kommunale og eksterne arkiver, om plasseringsvedtak og lignende.

Utskrift av intervjuene og informasjon fra arkivene ble så presentert for det uhildede oppreisningsutvalget, satt sammen av fylkesmannen.

Artikkeltags