Gå til sidens hovedinnhold

Vil slå sammen Kristiansund, Averøy, Tingvoll og Bergsøya

Artikkelen er over 4 år gammel

Fylkesmann Lodve Solholm vil at Kristiansund, Averøy, Tingvoll og Bergsøya i Gjemnes kommune skal bli en kommune. Det kom fram på pressekonferansen mandag.

På lengre sikt anbefaler han at Kristiansund, Averøy, Halsa, Smøla, Tingvoll og Aure samles i en kommune. I tillegg er Bergsøya i Gjemnes kommune med. Antall innbyggere vil bli 40.800.

I tillegg anbefaler han at Aure og Halsa slår seg sammen. Smøla, Sunndal og Surnadal kan etter Fylkesmannens vurdering i et kort perspektiv fortsette som egne kommuner. På sikt mener han at Sunndal og Surnadal bør slå seg sammen, men dette avhenger av fast forbindelse over Todalsfjorden.

Eide vil han slå sammen med Fræna og størstedelen av Gjemnes vil han slå sammen med Molde.

- Ikke naturlig med Halsa/Hemne

I dag er det 36 kommuner i Møre og Romsdal. På kort sikt vil Fylkesmannen redusere dette til 16, på lengre sikt ned til sju.

- Det beste ville vært å slå sammen Rindal, Halsa og Surnadal, men slik blir det ikke. Rindal går til Trøndelag, og derfor lar vi Surnadal være egen kommune nå, men de bør allerede starte samtalene med Sunndal.

Solholm vil også slå sammen Aure og Halsa.

- Det er ikke naturlig å la Halsa slå seg sammen med Hemne og deler av Snillfjord, sier Solholm.

Slik geografien er, vil ikke Solholm anbefale at Smøla slår seg sammen med en annen kommune nå.

- På lang sikt bør Smøla bli en del av Nye Kristiansund kommune, sier Solholm.

Rindal til Trøndelag

I et intervju med NRK Møre og Romsdal gjentar Solholm at de aller helst ønsker å komme ned til sju kommuner.

- Når du ser på utviklingen som kommer og alle de oppgavene vi får de neste 50 årene, er sju kommuner det vi mener er nødvendig for å tilfredsstille kravene som kommer, sier Solholm.

Når det gjelder Rindal til Trøndelag, viser han til at dette er noe Rindal selv ønsker og at Fylkesmennene i Trøndelag og Møre og Romsdal blir enige om dette.

Frivillighet

Halsa har også ønsket seg til Trøndelag, men Solholm mener at dette ikke er noe naturlig arbeidsmarked.

- I første omgang anbefaler jeg en sammenslåing av Halsa og Aure. På sikt bør begge disse bli en del av Nye Kristiansund.

- Hvorfor 16 og ikke sju med det samme når du mener dette er det beste, spør Sunnmørsposten.

- Stortinget har lagt stor vekt på frivillighet. Da snakker vi ikke om sju, men det er satt i gang en god prosess slik at jeg tror kommunene vil nærme seg mer og mer i retning sju kommuner i hele fylket, sier Solholm.

Kommentarer til denne saken