Kristiansund kommune innfører de nye nasjonale vedtakene ved midnatt 9.desember 2021 med noen få tillegg/endringer.

Det melder kommunen selv i en pressemelding onsdag kveld etter et møte i kommunen.

Dette er hovedpunktene i de nasjonale tiltakene:

  • Alle bør holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
  • Ytterligere antallsbegrensning på arrangementer, butikker og kjøpesentre.
  • Man bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand. Man kan ha inntil 20 gjester en gang i løpet av jule- og nyttårshøytiden, men det bør være en meters avstand mellom gjestene. Alle må tenke gjennom hvor mange nærkontakter man har samlet sett.
  • Nasjonalt påbud om å bære munnbind der man ikke kan opprettholde 1 meters avstand.
  • Nasjonal skjenkestopp ved midnatt.
  • Maksimalt 20 personer på privat sammenkomst på offentlig sted, i lånte eller leide lokaler.

– Tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til torsdag 9. desember og varer i fire uker. Tiltakene vil bli vurdert på nytt om to uker, står det i pressemeldingen.

10 dagers karantene for nærkontakter

Kommunen informerer videre at de også innfører lokale vedtak på bakgrunn av smittesituasjonen i Kristiansund med økende smitte og press på helsetjenesten.

Kommuneoverlege Askill Sandvik har innført følgende vedtak ihht smittevernloven §4.2. Vedtaket under gjelder for Delta-varianten. Ved mistanke om Omikron gjelder nasjonal forskrift:

1. Varighet av isolasjon er 7 dager for personer som har påvist SARS-CoV-2. Gjelder for fullvaksinerte, delvaksinerte og uvaksinerte i alle aldre.

2. Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære (eksempelvis kjæreste) til en person med påvist SARS-CoV-2 skal i karantene i 10 dager fra testdato hos påvist tilfelle. Karantenen forutsetter at det har vært nærkontakt. Karantenen gjelder for både fullvaksinerte, delvaksinerte og uvaksinerte i alle aldre. Kan teste seg ut av karantenen på dag 7 dag med PCR-test.

  • Arbeidsgiver kan gi unntak for personer som står på DSB sin liste over samfunnskritisk personell.
  • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære bør i løpet av karantenetiden testes minst to ganger med PCR på kommunens teststasjon. Siste test bør være tidligst på dag 7 av karantenen.
  • Andre nærkontakter (ikke husstandsmedlemmer) bør teste seg 2 ganger i løpet av 7 dager. Man kan gå på jobb eller skole, men utvise forsiktighet. Bør ikke delta på organiserte fritidsaktiviteter eller arrangementer.
  • Reglene for andre nærkontakter gjelder dersom det er smitte i skoleklasser eller grupper.

I pressemeldingen står det også at ulike bransjer bør nå hente frem igjen sine veiledere.

Sterk anbefaling

Kommunen kommer også med en sterk anbefaling til de som reiser tilbake til kommunen fra områder hvor det er mye smitte:

– Personer som reiser tilbake til Kristiansund etter opphold i områder med høy smitte anbefales sterkt å ta en PCR-test i kommunens teststasjon og være hjemme frem til negativt prøvesvar foreligger. PCR-test kan erstattes av hurtigtest to påfølgende dager, oppfordrer kommunen.

Det er unntak for nødvendige jobbreiser av kortere varighet, men det anbefales uansett at test tas, står det videre i pressemeldingen.

Vedtaket gjelder fra onsdag 08.12 kl 12.00 – onsdag 15.12 kl 12.00