Gå til sidens hovedinnhold

Ny utstilling om tre generasjoner jødiske fotografer i Kristiansund

Utstillingen handler om pågangsmot og utholdenhet, men også om store tap.

Mange fant veien til Nordmøre museums lokaler under åpningen av Vandreutstillingen Atelier Benkow - tre generasjoner jødiske fotografer, skriver Hildegard Meese i Nordmøre museum i en pressemelding.

Utstillingen er utviklet av Jødisk museum i Oslo.

Kristiansund var største jødiske miljø utenfor Oslo og Trondheim

Helene Borøchstein Bjørbak var talsperson for Kristiansundsjødene denne dagen og publikum fikk gjennom henne et lite blikk inn i den gripende historia til de jødiske familiene i Kristiansund, før, under og etter krigen.

Kristiansund var det tredje største «jødiske miljøet» i Norge, etter Oslo og Trondheim i mellomkrigstiden.

I utstillingen kan du lese mer om de andre kristiansundsjødene og de 18 som ble deportert til Auschwitz og drept, kun fordi de var jøder.

Jødisk fotoforretning i Kristiansund

Prosjektleder Britt Ormaasen fra Jødisk museum ledet oss gjennom utstillingen, står det i pressemeldingen.

Ivan Isak Benkow var en av de første jødene som slo seg ned i Kristiansund og hadde sin fotoforretning i "Reitans Gaard i Torvgaten" fra 1914. Politikeren Jo Benkow kom fra en familie av jødiske fotografer.

Familien flyktet fra datidens Tsar-Russland til Sverige og dro senere til Norge. I fotoutstillingen fra jødisk museum fortelles familien Benkows dramatiske historie som begynner med Chaim Benkowitz som var fotolærling i byen Grodno i Russland. Familien flyktet fra datidens Tsar-Russland til Sverige og dro senere til Norge.

Utstillingen handler om pågangsmot og utholdenhet, men også om store tap.

Ivan Benkow var aktiv i byens musikkliv

Han var en dyktig baryton og opptrådde i Festiviteten ved flere anledninger. Som Jo Benkow selv sa, "jeg våknet til sang og sovnet til musikk. Verdi og Puccini ble mine barndomsvenner for jeg visst hvem de var." Da passet det særlig godt med besøk fra Operaen i Kristiansund ved tenor Ole Andreas Silseth og Margaret Rensvik på piano. Vi fikk bl.a. høre E lucevan le stelle fra Giacomo Puccinis Tosca, "La donna è mobile" fra Rigoletto av Giuseppe Verdi og Granada av Lara Tonerna av Sjöberg.

Ormaasen fra Jødisk museum var spesielt glad for at det første visningsstedet for denne vandreutstillingen nettopp ble Kristiansund og hun satte særlig pris på det lokale bidraget til utstillingen utviklet av Nordmøre museum ved Virginia Bertani, avslutter Nordmøre museum i sin pressemelding.

Kommentarer til denne saken