Norsk klippfiskmuseum har tilbud i sommer

Klippfiskmuseet i Milnbrygga på Gomalandet holder i sommer åpent.

Klippfiskmuseet i Milnbrygga på Gomalandet holder i sommer åpent. Foto:

Av
DEL

Selv i en koronatid der alle gruppebesøk er avbestilt og det ikke blir noen bacalao-konkurranse eller kafé, vil Norsk klippfiskmuseum likevel gi et tilbud til dem som har lyst til å oppleve historien om Kristiansunds sjel: klippfisken. Klippfiskmuseet i Milnbrygga på Gomalandet holder i sommer åpent tirsdag - torsdag - fredag - lørdag klokka 12 - 16.

Adressen er Dikselveien 22 (Hjelkremkaia) og den flotteste ankomsten er med sundbåten. Det er omvisninger til faste tider fire ganger hver åpningsdag. Museet er åpent i perioden fra 23. juni til 14. august.

Klippfiskens kommersielle historie i Norge går tilbake til 1690-åra, med en boost fra 1735. Det som har bestemt gode og dårlige tider på Nordmøre er utfallet av torskefiskeriene, ikke bare i Norge, men ved New Foundland, Island og Færøyene, og de økonomiske tilstander i markedslandene: Spania, Portugal, Italia, Mellom- og Sør-Amerika. Svabergene (kleppen) var fine tørkeplasser. Værlaget var gunstig i mars, april og mai. Skreien kom til Kristiansund saltet, i slofart. Under tilvirkingen ble den først vasket, deretter saltmodnet, vasket igjen og så båret ut til tørkeplassene. Klippfisk er dobbeltkonservert, slik som spekeskinke.

Kvinner utførte det meste av arbeidet. Jappe Ippes, John Ramsay og N H Knudtzon er kjente eksportører som bidro til at Kristiansund ble Norges tredje største eksporthavn.

Tidsrommet 1860-80 er kalt «Kristiansunds gyldne periode», med en ny voldsom økning i byens klippfiskhandel, den største eksport av sild byen til da hadde opplevd og meget gode tider for byens handelsflåte. Kristiansund hadde på denne tida flere europeiske handelskontakter enn noen annen norsk by. 776 mann var registrert som sjøfolk. Toppåret for eksport av klippfisk fra Kristiansund er 1880, med nærmere 30.000 tonn. Og i hver fisk lå det stor håndverksmessig innsats.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken