Gå til sidens hovedinnhold

Nordmørsk historie hos biskopen i Newcastle

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvis en nordmøring av en eller annen grunn blir invitert hjem på middag hos biskopen av Newcastle, vil vedkommende straks legge merke til noe kjent i entreen. Der henger nemlig et stort bilde av Kulisteinen i glass og ramme.

Innsendt bidrag: Sindre Stabell Kulø

Kulisteinen som ble reist på Kuli i Smøla kalles Norges dåpsattest, fordi det er første gangen navnet «Norge» blir brukt på norsk jord. Kopien av denne kan du se på Kuløya den dag i dag.

Så hva i alle dager gjør et bilde av denne runesteinen fra begynnelsen av 1000-tallet i entreen hos en engelsk biskop? Det mange ikke er klar over er at Kulisteinen også er symbolet på Møre bispedømme, vårt eget bispedømme som er sammenfattende med Møre og Romsdal fylke. Kulisteinen bevitner et kristent nærvær i over 1000 år i vårt område, og prostene i bispedømmet bærer alle en smykkelignende kopi av dette korset som den del av sin embetsdrakt (prestekjolen).

Vennskapsbispedømme

Newcastle bispedømme er vennskapsbispedømme med Møre bispedømme, og begge bispedømmene har forpliktet seg på gjensidig kontakt med hverandre. I uke 38 dro derfor 21 prester og andre ansatte til det vakre området i nordøst-England som grenser til Skottland.

Geoskanning skal avdekke historien

Digitaliserer historien på Smøla

Her finnes også Englands hellige øy; Holy Island eller Lindisfarne, der to av Englands helgener stammer fra - St. Aiden og St. Cuthbert.

Ble kristnet

På denne lille øya ble England kristnet fra, og her går en spektakulær pilegrimsled som er åpen to ganger i døgnet pga den høye floa som isolerer øya fra fastlandet. Prestene gikk deler av denne pilegrimsturen, samt besøkte kolleger i Newcastle. Og i den anledning inviterte biskopen av Newcastle, Right Rev. Bishop Christine Hardman, prestene fra Møre bispedømme hjem til seg for en god lunsj i hagen utenfor bispeboligen.

– Kulisteinen skulle vært på Smøla, den er jo vår

Det var med stolthet vi kunne registrere at biskopen av Newcastle har pyntet huset sitt med en bit nordmørsk kirkehistorie - en påminnelse om at vi har en sterk felles arv mellom våre land.

Avdekket ny og spennende norgeshistorie

Kommentarer til denne saken