Nå skal vi snart feire nasjonaldagen vår og hva er vel mer naturlig enn endelig å kunne møtes slik vi gjorde før koronapandemien. Vi har rike tradisjoner i Kristiansund til å markere dagen. Undertegnede husker fremdeles godt de gamle lekene som ble holdt på Idrettsplassen. Det var tider det. Jeg må få skryte litt av meg selv og fortelle at jeg var ganske rask på 60-meteren...

Men vi må ikke glemme hvorfor vi feirer 17. mai. Norges grunnlov som ble vedtatt på Eidsvoll i 1814 er spesielt viktig. Viktigere enn unionsoppløsningen med Sverige i 1905 også.

En av mine favorittfilmer er Max Manus med en glimrende Aksel Hennie. Jeg må innrømme at jeg får frysninger på ryggen helt på slutten da Max Manus sitter sammen med Kjakan Sønstebye på kongekortesjen. Og Max Manus presser frem et litt anstrengt smil.

Men dette smilet betyr også at vi seiret over nazi-ondskapen. Min biologiske far Oscar Elveland som dessverre er død, satt på Grini fangeleir en periode. Han var med de hvite bussene som kjørte i skytteltrafikk mellom Grini og Oslo sentrum fredsdagen 8. mai 1945. Mon tro hva han tenkte da han møtte den oppstemte folkemengden.

Jeg vil oppfordre alle kristiansundere og nordmøringer til å møte opp i hopetall 17. mai. La oss lage en ramme rundt det hele som om ingenting har skjedd. Nå har vi lagt pandemien bak oss og kan endelig begynne å leve som normalt igjen. Og så håper vi på fint vær. God 17. mai!