8. mai er Frigjørings- og veterandag, noe som skal markeres på flere plasser på Nordmøre.

I Surnadal er det fra klokken 18.00 arrangement i kulturhuset på Skei, et samarbeidsprosjekt mellom Indre Nordmøre forsvarsforening, Surnadal kommune og museet på Åsen. Det blir utstilling av effekter og utstyr, samt foredrag der Helge Husby skal snakke om boka «Slaget om Gratangen» som han har skrevet. Utstillingen åpner 15.00.

På samme arrangement blir det også markering av at det er 125 år siden Kleivakongen Hans Hyldbakk ble født. En bildekavalkade av bilder Hyldbakk tok, vil bli vist flere ganger i løpet av arrangementet.

I Heim inviteres alle veteraner fra internasjonale operasjoner til samling på Kulør´n på Kyrksæterøra. Filmen «Kampen om Narvik» blir vist. Arrangementet starter 19.00.

Vågland er også i Heim kommune, og her skal Nordmøre forsvarsforening i samarbeid med Nordmøre brigadeveteranforening markerer frigjøringsdagen/veterandagen med en kort seremoni ved minnebautaen på Liabø. Dette skjer kl. 11.00.

Tar du turen til Hustadvika og Vevang er det «Syng med oss på frigjøringsdagen» i Vevang bedehus klokka 19.00., Atlanterhavskameratene, Gerhard S, Santiago H og damegruppa deltar.

Averøy startet tidlig og markerte fredsdagen på Løa på Rangøya fredag kveld. Folk fortale om krigen og hvordan de opplevde fredagsdagen, i tillegg til sang, diktlesning og bevertning.

Tradisjon ved skolen

I Kristiansund er det elever og lærer ved Innlandet skole som starter dagen. Tradisjon tro går de i tog fra skolen til Konvoibyen, med avgang fra skolen klokka 09.00.

I år er det Richard Rosvoll fra Sjøheimevernet som vil gå fremst i toget. Han vil bære det hvite krigsseilerflagget og holde tale, samt legge ned krans ved minnesmerket i Konvoibyen.

To elever vil stå ved hans side og delta i kransepåleggingen. Skolens elever og lærere synger så nasjonalsangen og bysangen til Kristiansund.

Etter dette går turen videre til Innlandet gravsted og minnesmerket som står der. Her blir det også en appell og litt sang.

– Det blir en høytidelig og fin stund, sier rektor Gerd Inger Endreseth.

Konsert i kirka

Kristiansund kommunes offisielle markeringen starter klokka 18.00 med minnestund på Piren. Tale og kransenedleggelse ved Mads Ødegaard Harstad og Maria Bjørnvik-López fra Kristiansund ungdomsråd. Musikkorpset Tempo deltar.

Deretter går turen til minnesmerket Holocaust i Roselunden og videre til Minnelunden nedenfor Kirklandet kirke. Det er forventet at markeringen her starter 18.40. Tale og kransenedleggelse ved Haakon Dyrnes fra HV11. Seremonimester er Lorentz Boxaspen.

Klokka 19.00 arrangeres det Fredskonsert i Kirklandet kirke. Frei Hornmusikk, Kirkelandet kirkekor og Kirkelandet barnekor bidrar musikalsk. Prost Sindre Kulø konferansier, og alt som blir sagt tolkes på ukrainsk. Fri inngang. Etter konserten er det kafé i menighetssalen for veteraner og flyktninger.