I Surnadal er det igjen Surnadal Ap, Surnadal SV og Folkeakademiet som går sammen og inviterer til markering i lokalene til Frivilligsentralen i Miljøgata på Skei.

– Det er et passelig stort lokale. i fjor kom det knappe 40, så da passer dette lokalet godt, sier Lilly Gunn Nyheim i Surnadal Ap.

Hun og SVs Inger Johanne Iversen har sammen med Else B. Andresen i Folkeakademiet satt sammen et program med både internasjonalt og lokalt fokus.

– Vi har fått ukrainske Alona Vlasova (25) til å holde hovedtalen. Hun kom til Norge som flyktning sammen med mannen Ivan og deres to barn. Vi har utfordret henne til å snakke om likestilling i Ukraina før krigen, samt om hvordan 8. mars markeres i Ukraina, sier Nyheim.

Iversen skal som i fjor holde appell, slik også Andresen skal.

– Mye av det som ble sagt i fjor kunne ha blitt repetert i år også. Men det skal bli nytt innhold i appellen, smiler Iversen.

– Blir aldri ferdig

Hun og Nyheim er enig om at kvinnedagen er aktuell som aldri før.

– Vi blir aldri ferdig med 8. mars! I alle fall ikke slik verden ser ut nå, sier de to nærmest i kor.

De håper på bedre ettervekst.

– Mange av som er med, er godt oppi årene. Det er færre unge med på 8. mars i Surnadal enn det er for eksempel i Sunndal, sier Iversen.

I løpet av markeringen fra klokken 19 til cirka 21 denne onsdagen, blir det kulturelt innslag med Karstein Mauset, som skal både synge og spille. Videre blir det superquiz laget av Iversen.

– I fjor ble den litt for vanskelig. Det blir enklere spørsmål i år, lover spørsmålslageren.

Trivsel er viktig. Det blir derfor kaffe, kaker og loddsalg.

– Vi tar inn både lodd-, kaffe- og kakepenger på inngangsbilletten, sier Nyheim.

Historisk vri og ung musikk i Tingvoll

I Tingvoll er hovedarrangementet for kvinnedagen lagt til fredag 10. mars. Da kommer journalist og forfatter Hege Duckert. Hun holder foredraget «Sju slag», der hun tar for seg en serie offentlige debatter om kvinners deltakelse i samfunnet, fra slutten av 1800-tallet og fram til kvinner fikk stemmerett i 1913. Duckert har skrevet boka «Norsk kvinnehistorie på 200 sider».

Arrangementet er i Tingvoll Økopark. Alle betaler inngangsbillett etter evne og 8. mars-komiteen samler også inn penger til Care og deres arbeid for kvinnene i Afghanistan.

Aktuelle Sanda Heringstad, aka Cassandra, spiller musikken sin og Andrea Ivarsdotter A. Bergem og April Sabriel Addess holder ungdomsappell. Heringstad sitter også i 8. mars-komiteen i Tingvoll.

Les også

Da gammeltanten døde, brukte Sandra (18) musikken for å komme gjennom sorgen: – Vi var ganske nær hverandre og jeg så opp til henne

De andre kommunene

I Kristiansund arrangeres det tog fra LO-senteret i Langveien 19 til Kulturfabrikken. Ved oppstilling klokka 18.00 blir det en kort appell ved Ildrid Melbye.

Vel framme i Vågen er det hovedappell ved Sheida Sangtarash, kulturinnslag ved Myo Thein Sein, appell fra ansatte ved Nordmøre krisesenter, Torill Brunsvik fra FO sier noen ord, det samme gjør leder i Brystkreftforeningen Mariann Løkvik.

Les også

Etterlyst: Kvinnehelse

Til slutt i programmet er det underholdning ved Frida Hellstrøm og Arnhild Bævre, og Klippfiskkjerringprisen for 2023 skal deles ut.

På Kulturfabrikken settes det også opp en stand hvor man kan møte representanter fra Krisesenteret, Frivilligsentralen, Soroptimistene, Brystkreftforeningen, Sanitetsforeningen og Yngre Kvinners Sanitetsforening.

I Averøy blir det markering på kommunehuset klokka 18.00. Geolog Ane Engvik holder foredrag om Dronning Maud Land, historien om en ekspedisjon og noen polarkvinner. Kor Prima synger.

I Sunndal er det først samling på Øra Kafe klokka 18.00. Her blir det musikk med Britt Synnøve Johansen, Eva Bjerga og Svein Ragnar Myklebust fra forestillinga «En spurv og en diva» og appeller ved Ane Wennevold, Anne-Darleen Breisnes, Sofie Marhaug og Lina Engelsrud. Klokka 19.00 arrangeres det fakkeltog rundt rådhuset og kulturhuset.

Styret og initiativtakerne i «8. mars Sunndal», Tove Hundseth, Ingunn Karijord, Tone Hustad og Anne Grete Fostervoll Lie, inviterer til markering i Støgu onsdag kveld. Tittelen på arrangementet er «Kvinner er som kvinner verst?», med hovedinnlegg ved Karin Jegtvik. Jegtvik er ansvarlig redaktør i Nea Radio i Trøndelag. Audun Gikling skal sørge for underholdning og Eva Gikling skal ha en sofaprat med Hannah Aasbakk, Kristin Reitan, Lusie Gjersvoll og Karin Jegtvik. I år appellerer de spesielt til ungdommer, og håper derfor å se mange unge på markeringen i Støgu.