Gå til sidens hovedinnhold

«Nordmør med øyar og fjordar og fjell»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Slik lyder Nordmørssangen.

Når jeg våkner hver morgen lurer jeg på hva vi får servert av nyheter om vårt ståsted i Møre og Romsdal Fylke. Vi har et fylke som går i oppløsning om ikke Helseforetaket foretar seg noe som er til det beste for Nordmøre. Man behøver ikke å være velutdannet og «høyt på strå» for å forstå dette spillet.

Eksempel:

Ved en liten bilkollisjon i Kaibakken ble en person kjørt til Molde Sykehus for kontroll/innleggelse. Da personen kom til Molde Sykehus, spurte han hvorfor han var kommet dit, da kollisjonen skjedde like ved Sykehuset i Kristiansund. Svaret han fikk var at «det var traumeavdeling her for slike tilfeller». Vedkommende spurte om å få snakke med legen! Da fikk han et telefonnummer og ringte således dette. Han fikk til svar fra legen at han hadde frivakt. Dette etterlot like mange spørsmål som svar for pasienten. Kilde: personen som opplevde hendelsen og han velger å være anonym.

Er det jeg som er dum eller er det noe alvorlig galt med systemet? Dette gjenspeiler hele modellen i Helseforetaket som har til hovedoppgave å lage et godt helsetilbud for alle.

Fredagsunderholdning

Jeg har min bakgrunn som snekker i byggebransjen og som ansatt i Møre og Romsdal Fylkeskommune og i Kristiansund kommune de siste 26 årene av mitt yrkesaktive liv.

I 1970 var jeg ansatt hos Harry Mathisen Byggmester og Entreprenør i Kristiansund. Firmaet var underleverandør ved Åse Sykehus, nå Ålesund Sykehus. Den gangen hadde Fylkeskommunen midler til boligblokker for de ansatte.

Vi har pr.dd. aldri hatt så mye midler på konto i landet vårt som nå! Etter mange år med utredning og stedsvalg står en i fare for mangel på midler til et fullverdig sykehus på Hjelset. Jeg kan ikke tenke meg at Skanska «gir noe ved dørene», som ordtaket sier.

Helseforetaket fikk sine attester i Nytt på Nytt i beste sendetid, to fredager på rad. Har vi virkelig kommet så langt at livsviktige tjenester skal være underholdning på fredagskvelden?

Hvem bestemmer?

2021 blir et spennende stortingsvalg. Alle partier på Nordmøre ruster seg til finale på velgermassen. Vi har nok partier, la ikke dette stortingsvalget bli valgflesk. Det vi trenger er partier med et godt apparat bak seg til politisk arbeid. Vi har siste stortingsvalg friskt i minne. Møre og Romsdal hadde en god kandidat som er bosatt i Kristiansund. Personen jeg nevner er Pål Farstad som har god kjennskap til Stortinget og burde ha vært med i denne perioden.

Jeg fikk selv opplæring i partipolitikk av Hans Hammond Rossbach fra Kristiansund som satt på Stortinget for Møre og Romsdal Venstre. Den gangen var det Stortinget som var landets øverste organ, nå ser det ut som det er Helseforetaket i Møre og Romsdal! Har de tenkt i de baner at dette kan skape presedens?

Som pensjonist kom jeg med i Nasjonalforeningen for folkehelsen sitt virke og har nå tilbrakt ca. 20 år i fruktbart arbeid for Fylket og i hele landet forøvrig. Gjennom politikken og Demenskomiteen i Fylket, kjenner jeg meg ikke igjen i alle personbeskrivelsene som florerer på ulike forum som dessverre splitter befolkningen i Møre og Romsdal. Jeg har lært mye og fått mange gode venner i Fylket opp i gjennom årene.

Felles løft

Nasjonalforeningen for folkehelsen ble stiftet som Nasjonalforeningen mot tuberkulose. Fra 1895-1955 døde en kvart million mennesker i Norge av tuberkulose. De fleste som døde var mellom 15 og 35 år. Vaksinen kom i midten av 1940-årene. Da tuberkulosen var nærmest utryddet måtte en finne andre nyttige formål å arbeide med. Det har ikke vært noe stort problem hittil.

Nå har vi en koronapandemi (Covid-19) og ulike mutanter av denne som herjer globalt. Erfaringen til nå viser vel at mindre enheter, reiserestriksjoner og andre smitteverntiltak er en god løsning til å begrense smitten. Er det ikke en tanke at vi i Møre og Romsdal beholder våre sykehus på dagens nivå og samarbeider som i dag, om felles større oppgaver?

Håper alle politiske partier kjenner sin besøkelsestid og maner til politisk samarbeid. Dette er et fellesløft for vårt kjære Nordmøre.

Med ønske om bedre og lysere tider.

Kommentarer til denne saken