Internasjonale fotoeksperter i Festiviteten

Artikkelen er over 6 år gammel

Samlet i Kristiansund for å diskuterer fotoets fremtid.

DEL

Fotofestivalen Nordic Light tiltrekker seg fotografer og fotointeresserte fra hele verden. I tillegg til å fokusere på selve kunsten og håndverket har festivalen fått et helt nytt bidrag i år.

Utviklingsledere fra Nokia, Adobe, Leica, Nikon og andre produsenter er denne uken i Kristiansund. I en lukket konferanse - Beyond Pixels skal eksperter fra hele verden dele erfaring og kunnskap om fremtidens foto.

Gammel tradisjon – ny teknologi

Da Tidens Krav besøkte konferansen tirsdag formiddag var de 30 deltakerne delt i fire grupper.

De diskuterte tema som åpne eller lukkede kamera, kamera til å ha på seg og som tar opp alt, foto av hverdagslige oppgaver eller foto som poesi og hvordan ny teknologi påvirker en gammel tradisjon med historiefortelling.

Noen av deltakerne var preget av sin erfaring med tradisjonelle kamera, mens andre var opptatt av at med kraftige kamera på telefonen kan alle ta bilder over alt hele tiden.

Om det fortsatt blir kunst eller ikke var det delte meninger om.

Kamera på øye

Diskusjonene var intens i Festiviteten tirsdag formiddag.

– Hvor er fotoet når vi tar opp alt vi ser med et kamera festet på øye, var et av spørsmålene som dukket opp i diskusjonen.

– Da er fotoet dødt, kommer det impulsivt fra en av deltakerne.

– Nei, fotoet handler ikke om hvordan det er tatt, men hvordan det er ment. Det er utvalget av bildet som teller, sier en annen.

Den erfarne fotografen og redaktøren Kurt Mutchler, som er fotosjef hos National Geographic magazine, brukte begrepet «accidental art», og mente at også tilfeldige bilder kunne bli kunst.

Unikt møtested

– Det er ikke mange steder i verden det er mulig for en slik debatt om fotoets framtid på kryss av faglig ståsted, selskap og erfaring, sier Hans Peter Brøndmo leder for konsept og innovasjon ved Nokias kontor i San Fransisco.

Han fikk ideen til en slik samling under Nordic Light i fjor.

– Her og på andre fotofestivaler handler det stort sett om tradisjonelle kamera og fotokunst. Men det som gjør det mulig å utrykke seg på nye måter er ny teknologi. Det er allerede med på å endre hvordan vi både tar, bruker og ser på foto, sier Brøndmo.

Han og de andre ekspertene skal bruke hele mandag og tirsdag til å diskutere hvordan kamera, fotografering og bruk av fotoet vil utvikle seg i fremtiden. På torsdag kan publikum få høre noen av konklusjonene.

Les også: 41 megapiksel fra Piren

Knipser et bilde

I diskusjonen om fremtidens kamera er Brøndmo levende engasjert.

– En gang i fremtiden har vi kanskje et kamera som vi bærer på oss, og vi bare slår oss på låret eller knipser med fingrene for å ta et bilde av det vi ser på. Jeg vet ikke...

Han påstår ikke at han har fasiten for fremtiden, men er helt klar på at både selve kameraene og programvarene vil fortsette å utvikle seg.

Derfor håper han at denne konferansen vil gi viktige innspill til både de som utvikler kameraene og til de som utvikler programvare for å lagre, behandle og dele bildene.

– Vi bruker foto til å formidle alt fra hverdagslige gjøremål til poesi. Det vil vi nok fortsette med, men på stadig nye måter, sier Brøndmo.

Artikkeltags