Nordic Light inviterer Hells Angels til Kristiansund. Politimester Arnstein Nilssen mener festivalen er med på å gi legitimitet til en kriminell organisasjon.

Si hva du mener i avstemningen til høyre?

Fotografen og MC-entusiasten Marcel Leliënhof har fulgt Hells Angels i Norge tett, og kommer snart med en bok om sitt møte med motorsykkelklubben. Noen av bildene hans skal stilles ut under Nordic Light. I den forbindelse kommer flere Hells Angels-medlemmer til byen.

Klubbens talsmann, Rune «Supern» Olsgaard, skal møte Morten Krogvold ansikt til ansikt.

Andre medlemmer skal delta i en paneldebatt.

Får legitimitet

Politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt er slett ikke glad.

– Vi kan ikke nekte noen å komme til Kristiansund. Men jeg liker det ikke. Politiet oppfatter Hells Angels som en kriminell organisasjon. De er ikke ønsket her, sier Nilssen.

Han mener Nordic Light opptrer svært uklokt når festivalen blant annet legger opp til paneldebatter og ansikt til ansikt-seanser med Hells Angels-medlemmer.

– Hells Angels forsøker hele tiden å framstå som trivielle, lovlydige mennesker. Det er de ikke. De er en kriminell organisasjon. Det er direkte uklokt av Nordic Light å bidra til at de får legitimitet blant folk, sier Nilssen.

– Nordic Light sier du er velkommen til å delta i paneldebatten. Vil du det?

– Nei. Jeg deltar ikke i paneldebatter sammen med representanter for Hells Angels. Det kommer ikke på tale.

– Ikke kriminelle

Rune Olsgaard avviser at han er talsmann for en kriminell motorsykkelklubb. Han påpeker at organisasjonen Hells Angels aldri er blitt dømt for noe, men innrømmer at flere av medlemmene er det - og at andelen er høyere enn i befolkningen ellers.

– Men vi må huske hva slags mennesker som er med i klubben. Én av tre norske menn i alderen 18-25 år har vært siktet i en straffesak. Har du ADHD, slik mange av våre medlemmer har, er det i utgangspunktet en 50 prosent sjanse for at du har sittet i fengsel, sier Olsgaard.

Han har vært Hells Angels sin talsmann i to år, og hevder det var politidirektoratets offensiv mot deler av MC-miljøet som gjorde det nødvendig med en slik person i klubben.

– Og så valgte de meg, sier Olsgaard.

Bagateller

– Hva er din kommentar til påstanden om at Hells Angels er en kriminell organisasjon?

– Jeg har vært i klubben i 16 år, og jeg vet at den ikke er det. Det har vært noen episoder med enkeltindivider, men det har ikke noe med klubben å gjøre. Vi har bedt om å få frigitt rullebladene til alle våre medlemmer, men politiet nekter. Vi ønsker å vise at når politiet kaller oss kriminelle, dreier det seg stort sett om fartsbøter og småting fra ungdomsårene.

– Medlemmer av Hells Angels ble dømt for bombeangrepet mot Bandidos sitt klubblokale i Drammen i 1997. Det er ikke småting?

– Det er riktig. Han som gjorde det er ekskludert. De andre som er dømt er ikke enige i dommene de fikk.

– Men aksjonen ble utført på vegne av Hells Angels?

– Han følte nok at han handlet på vegne av klubben. Men det gjorde han ikke. Det er derfor han nå er ekskludert, sier Olsgaard.

Han legger til at det 1997 ikke har vært liknende saker i Norge hvor Hells Angels har vært innblandet.