Nok et kulturhøydepunkt avlyses: – Blir et fattigere samfunn

Årets oppsetning av Fru Guri av Edøy avlyses. Her fra spelet i 2019.

Årets oppsetning av Fru Guri av Edøy avlyses. Her fra spelet i 2019. Foto:

Tirsdag ble det klart at også Fru Guri av Edøy føyer seg inn i rekken over avlyste kulturarrangementer på Nordmøre.

DEL

Lørdag 25. april gjorde kulturminister Abid Raja det klart at det vil være forbud mot arrangement med over 500 deltakere fram til 1. september. Torsdag 30. april ble det i tillegg opplyst fra regjeringen at det i begynnelsen av mai skal tas stilling til hvorvidt man kan tillate arrangementer med opptil 200 personer etter 15. juni.

Forbudene og restriksjonene som er kommet fra sentralt hold, sammen med uroen som er i befolkningen, fører til at Fru Guri av Edøy 2020 må avlyses. Beslutningen om å avlyse årets spel, ble endelig vedtatt av Smøla formannskap tirsdag 5. mai. Av smittevernhensyn anbefalte også kommuneoverlege og smittevernansvarlig Håvard Bjørkly kommunen å avlyse spelet.

Forestillingen for 2020 var planlagt med premiere 9. juli, og øvingsstart for ensemblet 25. juni. Produksjonskomiteen har lenge holdt fast på ønsket om å gjennomføre.

– Nå ser vi at dette dessverre ikke vil la seg gjøre. Fru Guri av Edøy er en stor oppsetning, og bare i skuespiller- og produksjonsstaben, er det godt og vel 120 mennesker. Med de forbud og restriksjoner som foreligger, vil en gjennomføring av spelet ikke være mulig. I tillegg må vi også ta i betraktning en usikkerhet rundt hvorvidt folk faktisk vil ønske å delta på større arrangement så tidlig på sommeren, sier produksjonsleder Laila Skaret i en pressemelding.

Tap for næringslivet

Fru Guri av Edøy produserer for cirka 2,2 millioner kroner. Denne potten er satt sammen av billettinntekter, sponsormidler og offentlige tilskudd. Dette er midler som i stor grad omsettes i lokalsamfunnet vårt. Alt spelet tilfører gjennom kjøp av varer og tjenester, vil være tap for bedrifter både innen tjenester, handel, transport, overnatting og servering.

– Vi prøver nå det vi kan for å opprettholde noe. Vi er vårt samfunnsansvar bevisst, og de tjenestene vi kan bruke, benytter vi. Blant annet ser vi at vi kan opprettholde noe innen markedsføring og bygging/tilrettelegging for forestillingen i 2021.

Produksjonskomiteen sier at konsekvensene ved avlysing av spelet er mange og store.

– Den sørgeligste er likevel at vi blir et fattigere samfunn. Den unike og varme historien vi ønsker å fortelle, kommer ikke ut til folk. Vi har ikke Fru Guri av Edøy å gi til publikum. Forestillingen involverer et helt lokalsamfunn og spiller en viktig rolle i vårt sosiale liv. Dette får vi dessverre ikke i år, sier Laila Skaret i pressemeldingen.

Digitale muligheter for Fru Guri

Facebookkanalen «SmølaPuls» er blitt en viktig kanal for kulturlivet på Smøla. Siden ble etablert like før påske og har til nå hatt 25 arrangement og har fått utrolig mange følgere.

– Dette er en digital formidlingsmåte som vi nå vil prøve å bruke for å holde liv i Fru Guri av Edøy når vi ikke får vist henne fram live på scenen, sier Laila Skaret. Hun legger til at det er gjort avtaler med både nye og gamle aktører om deltakelse i spelet i 2020, og at målet er at disse aktørene blir med i ensemblet i 2021.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken