Gå til sidens hovedinnhold

Nofence også for storfe og sau

Artikkelen er over 1 år gammel

Nofence i Gjemnes lanserer nå sine digitale gjerder også for storfe og sau.

Nofence som holder til i Batnfjorden, er verdensledende på teknologi som erstatter fysiske gjerder for beitedyr. I flere år har teknologiselskapet levert digitale gjerder til bruk for norske geiter.

I 2019 deltok 100 norske storfebønder og 70 sauebønder i en kontrollert utprøving av Nofence for storfe og sau.

– Pilotstudien viste gode resultater, skriver Nofence i en pressemelding.

Mattilsynet har vurdert Nofence sin teknologi opp imot lovkrav om dyrevelferd og har også ført tilsyn hos pilotkunder som brukte systemet.

– Vi er svært tilfreds med at Mattilsynet har vurdert bruken av Nofence også på storfe og sau til ikke å være i konflikt med dyrevelferdsregelverket og så langt har akseptert bruken av Nofence til storfe, sau og geit, sier daglig leder av Nofence, Marianne Sundsbø, i en pressemelding.

Utnytte beiteressurser

– I disse tider er selvforsyning av mat blitt aktualisert. Koronakrisen har vist hvor avhengige vi er, også i Norge, av at verdenshandelen går normalt. Kun tre prosent av arealet i Norge er dyrkbart, og det ligger et stort potensial i å ta i bruk en større del av de omfattende utmarksressursene til matproduksjon. De problemene Nofence løser for bønder, dyr og samfunn, er noe verden definitivt trenger nå, sier Sundsbø i pressemeldingen.

Les også

Hun blir ny direktør for ekspansiv nordmørsbedrift

Storbritannia

I dag har Nofence 18 ansatte. Nå skal det satses utenfor landets grenser, og først på lista, står Storbritannia.

Synne Foss Budal, som har studier innen økonomi og politikk, og som nå er en av de ansatte i Nofence, får en viktig rolle i det som skal skje i Storbritannia.

– Trenden er at de unge med høy spisskompetanse søker seg til byene. Nofence opplever imidlertid at teknologiinteresserte unge mennesker gjerne arbeider utenfor de store byene når de får jobbe med noe som gir mening, sier Sundsbø.

– Det å få bidra til å ta norsk teknologi med et bærekraftsperspektiv ut i verden oppleves veldig meningsfylt og utrolig spennende, sier Budal, som ikke hadde noen tilknytning til Gjemnes før hun begynte i Nofence.

Kommentarer til denne saken