Noen har funnet nøkkelen

Noen kommuner tar aktivt i bruk lokale lønnstillegg for å få det helsepersonellet de trenger, skriver Ståle Evald Ræstad, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund Møre og Romsdal.

Noen kommuner tar aktivt i bruk lokale lønnstillegg for å få det helsepersonellet de trenger, skriver Ståle Evald Ræstad, fylkesleder i Norsk sykepleierforbund Møre og Romsdal.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvorfor er det slik at enkelte arbeidsgivere sliter med å rekruttere helsepersonell, mens andre nabokommuner får dekt alle sine ledige sykepleierstillinger? I mange år har jeg som fylkesleder hatt fokus mot kommuner som ikke lykkes, men nå vil jeg fortelle om kommunene Aure, Averøy og Gjemnes. De kommunene har tatt i bruk lokale lønnstillegg, slik at de klarer å ha en forsvarlig grunnbemanning. Fordelen ved å ha nok helsepersonell, er at en reduserer behovet for overtid, merarbeid og bruk av vikarbyrå. Pasientene opplever større kontinuitet, økt tjenestekvalitet og redusert fare for feilmedisinering.

Det som også er det underlige i denne historien, er at økt lønn har vært prøvd ut med stor suksess innen flere andre yrker. Ved manglende søknad på ledige sykepleierstillinger, kan man tilby ekstra lønn. Private bedrifter hadde ikke redusert aktiviteten sin i påvente av søkere innen elektriker, teknikker eller en rørleggerstillinger. De hadde tilbudt økt lønn og dermed fått søkere, for å opprettholde konkuranseevnen sin lokalt.

Aure, Averøy og Gjemnes kommune har sett at lokal lønnsøkning også er mulig innen helsesektoren, og med stor suksess rekrutterer de sitt personale til livsnødvendige tjenester for sine innbyggere. Hvorfor klarer ikke store nabokommuner å se at de kanskje må følge etter? De sliter med å rekruttere. Ansatte sier at de vurderer å slutte fordi de ikke makter mer overtid og forskyvninger grunnet sykepleiermangel. Er det billigere å betale for forskyvning eller 50-100% overtid enn å ha en god nok sykepleierdekning? Sykepleiere ønsker en forutsigbar arbeidstid med god nok grunnbemanning, noe som også vil bli billigere for kommunen. De ønsker kontinuitet og forutsigbarhet for å kunne tilby forsvarlige helsetjenester. De vil ha overskudd til familien etter endt arbeidsdag. De elsker jobben sin, men vil gå av med alderspensjon, og ikke med uføretrygd som 57-åringer. Det er ekstra ille når sykepleiermangel fører til at nyutdannede sykepleiere får større ansvar enn de makter å stå i.

Stram kommuneøkonomi løses ikke ved å kutte i antall fast ansatt helsepersonell, for deretter å pålegge de som er igjen å yte ut over egen evne! Dette skaper økt sykefravær, mer overtid og flukt fra arbeidsgiver. Jeg påpeker igjen at enkelte små kommuner som Aure, Gjemnes og Averøy har løst dette med å øke lønna, og få på plass flere fast ansatte. Dette reduserer behovet for overtid, stopper flukten fra arbeidsplassen og skaper et godt renommé.

Dette er nøkkelen til en sunn kommuneøkonomi!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken