Onsdag ble det påvist ni nye smittetilfeller i Surnadal., opplyser kommunen i en pressemelding torsdag morgen.

– Det er et høyt antall, men ventet – etter at personene hadde testet positivt på hurtigtester tidligere i uka. De som er smittet går over fra ventekarantene til isolasjon i samsvar med den lokale koronaforskriften fra forrige uke, sier kommuneoverlege Bjørn Buan.

De fleste smittetilfellene har sammenheng med utbruddet i Midtigrenda barnehage, mens resten har forbindelse med kjent importsmitte fra Trondheim.

Buan opplyser at spredning av smitten i stor grad skjer via egen husstand ut i samfunnet. Så langt i november er 23 personer bekreftet koronasmittet i Surnadal.

Kan bli normalisering – men jula kan forstyrre

Kommunen venter på ytterligere prøvesvar som kan øke smittetallene noe de nærmeste dagene.

– Dersom vi unngår ny importsmitte, kan vi deretter forvente en normalisering. Men det er en optimistisk prognose, dessverre, i lys av pågående økt handel og mange sosiale sammenkomster framover mot årsskiftet. Sykdom og karantene kan da komme til å svekke private og offentlige tjenestetilbud, sier Buan.

I forrige uke ble det vedtatt lokale koronatiltak i Surnadal, og som svar på det pågående smittetrykket har kommuneoverlegen og ordføreren fattet et hastevedtak som viderefører disse fram til og med 1. desember.

– Dette er gjort i påvente av at behovet for lokale smitteverntiltak skal opp i formannskapsmøtet 30. november, sier Buan.

Flere vil ha vaksinen

Surnadal kommune følger anbefalingene fra FHI om å framskynde tilbudet om en tredje dose koronavaksine, og det er satt opp en ekstra vaksineringsdag 10. desember. Innkalling og massevaksinering pågår.

– Flere og flere henvender seg nå for å få dose 1 og dose 2. Disse blir prioritert for vaksinetime på aktuelle datoer for massevaksineringen med dose 3, sier Buan.