Gå til sidens hovedinnhold

Nei å nei ... Varsler vannskadesjokk i vinterferien

Forsikringsselskapet If har de siste tre ukene alene fått inn nærmere 450 skademeldinger fra hele landet om frosne vannledninger inn til huset og frost og vannskader inni privatboliger og hytter.

Og verre kan det bli ...

De neste ukene vil mange som kommer på hytta i vinterferien møte islagte gulv, frost- og vannskader, sier If i en pressemelding sendt ut tirsdag kveld.

– De neste ukene kommer mange på hyttene sine for første gang etter kuldeperioden vi har hatt i store deler av Norge. Dessverre vil mange møte et trist syn med frost- og vannskader, sier selskapets kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i pressemeldingen.

Og legger til:

– Mildvær tiner opp rørene med frostbrudd, og vannet fosser ut.

I Nord-Norge og Trøndelag er det først og fremst skader som dreier seg om at vannet har blitt borte fordi frosten har nådd stikkledningene i bakken inn til huset. I resten av landet er det flest skader som handler om frost som har ødelagt rør inni hus og hytter og ført til vannskader. Særlig vannrør som går i yttervegg har vært utsatt.

– Frost- og vannskader dekkes på bolig- og hytteforsikringene, men jeg unner ingen opplevelsen. Ingen ønsker å se verken hus eller hytte i en slik tilstand, sier Clementz og kommer med følgende råd:

* For å unngå frosne rør innvendig bør du sørge for at alle rom som inneholder vannledninger har en temperatur på 10 varmegrader eller mer.

* Lukk vinduer som er i nærheten av vannrør. Selv om gjennomsnittstemperaturen i rommet er over 10 varmegrader, kan kulde fra vinduet være nok til at vannet i røret fryser.

* Forlater du boligen i lengre tid, bør du skru av hovedstoppekranen og tømme vannet som allerede er i rørene ved å la springen renne og skylle ned i toalettet.

* Forlater du fritidsboligen din i mer enn tre dager, må du alltid gjøre stenge vanntilførselen til hytta.

Kommentarer til denne saken