Gå til sidens hovedinnhold

Neergaard: – De ansatte i Kristiansund  blir ikke noe flinkere om de flytter over fjellet og til Molde og jobber der

Artikkelen er over 2 år gammel

Neergaard og Remme på Debatten.

– Spør man demonstrantene i Sandnessjøen, Kristiansund Elverum, Oslo og Flekkefjord, kan de enes om ett skjellsord: Helseforetaksmodellen.

Slik innledet programleder Fredrik Solvang Debatten på NRK torsdag kveld, hvor kristiansundordfører Kjell Neergaard og administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal var gjester.

Før de to kom til orde, sa Solvang:

– Hør på dette: Fødestuer og akuttmottak vedtas å legges ned av styrer som ikke er valgt av noen. Helseledere tjener millioner, og sykehusene drives som aksjeselskaper.

Dermed presenterte han det som omtales som en «svært betent strid på Nordmøre», før han også nevnte den «sjarmerende bunadsgeriljaen».

Les også

Neergaard møter Remme på Debatten i NRK

– Det kan faktisk se ut som det har fungert, for i dag kom nyheten om at nedleggelsen av fødeavdelingen i Kristiansund kan bli utsatt. En delseier, Neergaard?

– Dette er en delseier, og det viser at mobiliseringen på Nordmøre har virket. Det er jeg stolt av, svarte ordføreren.

Remme måtte svare på hvorfor utsettelsen nå har kommet.

– Det var en situasjon under utvikling, både hos de tilsatte og i kommunene, som gjorde at jeg vurderte situasjonen dithen å foreslå for styret at vi skyver på den sammenslåingen av fødetilbudet som er en plan inn mot det nye fellessykehuset.

– Det som overrasker meg er jo at vi advarte mot disse konsekvensene, før Remme la fram sitt forslag, før styremøtet. «Slike reaksjoner vil komme», sa vi, repliserte Neergaard.

Les også

Vedgår å ha feilinformert styret

Remme fastslo at de «er nødt til arbeide for å øke kvaliteten gjennom å slå sammen og styrke tilbudet» ved å legge et nytt fellessykehus mellom Kristiansund og Molde.

Kryptisk

– Da er det viktig å ta vare på begge fagmiljøer, fram til sykehuset blir bygd. Jeg skjønner at avdelingene må øve i forkant - men her er det snakk om fem år, dette er økonomisk motivert, skjult bak faglige argumenter, sa Neergaard.

Les også

Hele sykehuset erklærer mistillit til klinikksjefen

Remme ønsket å presisere at det ligger «faglige variasjoner over mange år i begge fagmiljøer - som betyr at det er kvalitative tall man ser på i forhold til helsetilstanden til de fødende og barna».

– Ikke vær så kryptisk, hva snakker du om? avbrøt Solvang.

– Dårlige kvalitetstall over en periode.

– Sier du at fødeavdelingen i Kristiansund er for dårlig? spurte programlederen to ganger og fikk til svar fra Remme at man «ikke skal legge ned, men slå sammen fødeavdelingene».

– Vet du hva han snakker om, spurte Solvang henvendt til Neergaard.

– Ja, litt. Men de ansatte i Kristiansund blir ikke noe flinkere om de flytter over fjellet og til Molde og jobber der. Kompetanse er det samme, svarte ordføreren.

Hele debatten ser du hos NRK.

Kommentarer til denne saken