Ingen rypejakt i Sunndalsfjella i høst

Rypa i Sunndalsfjella fredes i høst.

Rypa i Sunndalsfjella fredes i høst.

Artikkelen er over 4 år gammel

Stadig flere områder blir fredet for rypejakt i høst. Sist ute er Sunndal fjellstyre og Sunndal vilt og fiskelag.

DEL

Meldingen om rype-fredning i Sunndal statsallmenning ble lagt ut på fjellstyrets Facebook-side torsdag.

Her heter det at fjellstyret etter behandling av saken, har besluttet å frede all rype i statsallmenningen for sesongen 2015. Ifølge Fjelloven skal kommunen uttale seg før vedtaket kan tre i kraft.

De som allerede har kjøpt kort, vil få alle kostnader refundert. De som har leid hytte i forbindelse med jakta, vil også få tilbud om å få hytteleien refundert. Det er satt en klagefrist på vedtaket til 8. september klokka 15.00.

Tidens Krav har prøvd å ringe fjelloppsynsmann Per Skotvedt for å få flere detaljer om fredningen, men han har ikke vært tilgjengelig på grunn av oppsynstjeneste i fjellet i forbindelse med reinsjakta.

Det er likevel lov å anta at begrunnelsen er den samme her som i mange andre kommuner i Sør-Norge; bestanden er på et lavmål etter en vår og sommer der rypa ikke lykkes å få fram levende kyllinger.

Dårlig vær ga sen vår og sen snøsmelting med lite insekter i den perioden da kyllingene ble klekket. Insekter er hovednæringskilden for kyllingene i denne kritiske perioden.

Sunndal statsallmenning er statens eiendom i Sunndalsfjella og utgjør 480 kvadratkilometer beliggende på sørsida av dalføret. Det meste av allmenningen ligger innenfor grensene til Dovrefjell/Sunndalsfjella nasjonalpark.

I kommentarfeltet på fjellstyrets Facebook-side kommer det også fram at rypa fredes også på Sunndal vilt og fiskelag sitt område. Dette er opplysninger som bekreftes av Halvard G. Hagen.

Øvrige kommentarer på Facebook tyder ellers på at jegerne tar fredningen med fatning og faktisk støtter og applauderer beslutningen.

Sunndal vilt og fiskelag har tidligere solgt jaktkort i fem forskjellige områder, med beliggenhet på begge sider av dalføret.

Artikkeltags