Slik unngår du at vepsen ødelegger sommeren

I sommer blir det trolig mye veps. Det lønner seg å starte kampen mot de plagsomme insektene allerede nå.

I sommer blir det trolig mye veps. Det lønner seg å starte kampen mot de plagsomme insektene allerede nå. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I sommer blir det trolig mye veps. Allerede nå bør du gå til kamp mot de plagsomme insektene.

DEL

(Siste) – Vepseår inntreffer annet hvert år, i partallsår. I fjor var det forholdsvis lite veps, så vi regner med at det blir flere i år. Det sier biolog Stein Norstein i firmaet Anticimex, som blant annet driver med bekjempelse av skadedyr.

Han anbefaler folk å sjekke loft og vegger i huset før våren kommer og vepsene blir aktive.

– Fjerner du alt som er av gamle bol nå, er det lettere å se om det kommer nye. De store bolene vil på denne tiden av året alltid være tomme og enkle og fjerne, sier han.

Kan være farlig

Bolene kan skjæres ned med et skarpt redskap og kastes.

– Små bol som dukker opp utover våren er mest sannsynlig av årets bol, og kan huse én dronning og 15 til 20 arbeidsveps. Det vil være en viss fare for å bli stukket når du fjerner disse, så er du allergisk bør du overlate dette til andre, sier Norstein. til det oppdragsfinasierte nyhetsbyrået Newswire.

Saken fortsetter under bildet.

De store vepsebolene fra i fjor kan trygt fjernes nå.

De store vepsebolene fra i fjor kan trygt fjernes nå. Foto:

Skulle du overse et lite vepsebol i april eller mai, kan det i løpet av sommeren utvikle seg til å bli et gigantbol som rommer flere tusen veps. Da er det langt mer risikabelt å fjerne bolet.

Travle tider

I såkalte vepseår har skadedyr-bekjemperne travle tider.

– Antall oppdrag med å fjerne vepsebol i private boliger og på offentlige steder, kan fort tredobles de årene det er mye veps, uttaler Norstein. Å fjerne store bol kan være vanskelig dersom man ikke har riktig utstyr. Da kan det være lurt å la profesjonelle gjøre jobben.

– Hvis du ser veps i april, er det stor sjanse for at det er dronningen som leter etter et sted å etablere seg. Avkommet, arbeiderne, kommer fra mai og utover, sier han.

Verken forskere eller skadedyreksperter er helt sikre på hvorfor vepsen opererer i toårige sykluser.

– En teori er at et år med få dronninger gir flere veps. Dronningene slipper å konkurrere om egnede bolplasser og kan bruke mer krefter på å skaffe mat til avkommet, sier Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning.

Også værforhold og genetiske reguleringsmekanismer spiller inn, og påvirker vepsens evne til å formere seg.

– Når alle tilfeldige faktorer som gagner vepsen klaffer, kan det oppstå ekstra store vepseår med enorme mengder veps. Sist det skjedde var i 2014, sier Ødegaard.

Hva gjør du?

Oppdager du et stort vepsebol på loftet eller i uthuset på sensommeren, kreves det ekspertise og fullt beskyttelsesutstyr for å ta opp kampen med de sinte vepsene.

– Er bolet plassert inni en vegg, kan du fjerne litt av panelet for å komme til. Ved å stikke hull på bolet kan gift sprayes inn, og etter en times tid kan bolet skjæres bort. Men vær klar over at det er en farlig jobb. Vepsene vil gjøre hva de kan for å forsvare bolet, sier Stein Norstein i Anticimex.

Et gammelt vepsebol brukes aldri på nytt, og kan enkelt fjernes.

– I Norge finnes det 13 arter av stikkveps. Noen foretrekker å bygge bol i busker, hule trær, i tak eller på loft. Andre bygger bolet i hulrom i bakken. Ulike bol krever ulike bekjempelsesmetoder.

Tidlig på sommeren er vepsene opptatt med å skaffe mat til larvene. Da er de nyttedyr som spiser et stort antall fluer, sommerfugllarver og andre insekter.

– I august og utover høsten er de mer opptatt av å spise syltetøy, is og andre søtsaker de kan få i seg enn å passe på larvene sine, påpeker Norstein. (ANB)


Artikkeltags