Den borgerlige alliansen leder etter valget i Sverige

Den blå blokken leder etter valget i Sverige, men Valmyndigheten opplyser at et foreløpig valgresultat først kommer på onsdag, når utenlandsstemmer, brevstemmer og sent innkomne forhåndsstemmer telles opp.

Valgdagsmålingene viste ledelse for den rødgrønne blokken til statsminister Magdalena Andersson, men det snudde etter hvert som stemmene ble telt. Vinnerne av valget er Sverigedemokraterna og Socialdemokraterna.

Med 94 prosent av stemmene opptalt natt til mandag har de borgerlige partiene 49,7 prosent og den rødgrønne blokken 48,8 prosent. Det gir en foreløpig mandatfordeling på 176 til 173 i borgerlig favør.

Storbrann på Svalbard

Brannvesenet har kontroll på storbrannen i en husrekke i Longyearbyen på Svalbard. Ingen personer er savnet, melder Sysselmesteren.

– Det er ikke fare for at brannen skal spre seg til bygninger i nærheten, melder Sysselmesteren på Svalbard i en pressemelding i 6.50-tiden mandag morgen.

De melder samtidig at det er kontroll på brannen i husrekken i Vei 228 i sentrum av Longyearbyen.

Meldingen om brannen kom klokken 03.31 natt til mandag. I en periode brant det kraftig på stedet, men ingen er foreløpig meldt savnet.

– En person har fått behandling for lettere røykskader, skriver Sysselmesteren.

Da nødetatene rykket ut, brant det i et leilighetsbygg med tolv boenheter.

– Beboerne i leilighetsbygget og nærliggende hus er evakuert til Radisson-hotellet i Longyearbyen, der Longyearbyen lokalstyre har opprettet evakueringssenter, skriver Sysselmesteren videre.

Brannvesenet rykket ut med alt av mannskap og biler, inkludert brannvesenet fra flyplassen, meldte Svalbardposten.

Tigray-opprørerne klar for fredssamtaler

Opprørerne i Tigray sier de er klar for en våpenhvile med etiopiske myndigheter og en fredsprosess under ledelse av Den afrikanske union (AU).

Kunngjøringen kom søndag etter at en internasjonal diplomatisk offensiv ble innledet som følge av en oppblussing av krigshandlingene i det nordlige Etiopia i forrige måned, som ødela en humanitær våpenhvile.

AU ønsker tilbudet velkommen og kaller det en unik anledning til å gjenopprette fred, og Taye Dendea, Etiopias minister for fred, kaller det en god utvikling, men krever at TPLFs væpnede styrker TDF oppløses før samtaler kan komme i gang.

Ruud tapte US Open-finalen

Casper Ruud klarte ikke å temme Spanias nye tennisyndling i US Open-finalen i New York. Carlos Alcaraz vant 3–1 i sett etter tre timer og 20 minutters spill. Ruud er nummer to på rankingen som offentliggjøres mandag.

– Alt i alt er jeg veldig fornøyd med turneringen. Jeg hadde ikke regnet med å spille om seieren, sa Ruud etter kampen.

19-åring til topps på ranking

Seieren over Ruud sendte Alcaraz til toppen av ATPs verdensranking over mannlige tennisspillere. Aldri før har førsteplassen vært i hendene til en så ung spiller – Alcaraz er bare 19 år gammel.