Dette er de viktigste nyhetene fra natt til tirsdag 6. september.

Staten har tjent nesten 11 milliarder ekstra i moms på strøm i år

Staten har tjent over 21,5 milliarder kroner i moms på strøm hittil i år. I samme periode i fjor var tallet 11 milliarder, altså drøye halvparten. Nå vil flere ha momsfritak også i Sør-Norge.

– Siden vi allerede har momsfritak for strøm i Nord-Norge, så bør det ikke være vanskelig å implementere for alle innbyggere, sier finansprofessor Espen Gaarder Haug ved Handelshøyskolen NMBU til NRK. Han peker på at land som Tyskland og Spania nylig har kuttet momsen på strøm og gass.

Hvert femte barn i Somalia risikerer sultedøden

1,5 millioner barn, en femdel av Somalias barn, risikerer alvorlig underernæring og sultedød innen oktober om ikke verdenssamfunnet handler, melder Redd Barna.

Samtidig melder FN at Somalia er på randen av hungersnød for annen gang det siste tiåret, og at tiden renner ut for å redde liv i det tørkeherjede landet.

– Sult står for døra, og vi får nå siste advarsel, sa sjefen for FNs kontor for humanitære saker (OCHA), Martin Griffiths, på en pressekonferanse i Mogadishu.

En av drapsmennene i Canada funnet død

En av mennene som mistenkes for drapsorgien i Saskatchewan i Canada søndag morgen, er funnet død, opplyser politiet.

Politiet sier at undersøkelser av liket viser synlige skader, og at 31-åringen ikke har tatt sitt eget liv. Den andre av de to etterlyste, som politiet sier er brødre, er fortsatt på frifot.

Russland har tatt inn 158 milliarder dollar på energieksport

Russland har tjent 158 milliarder dollar (1.580 milliarder kroner) på eksport av energi siden invasjonen av Ukraina i februar. Halvparten kommer fra EU.

Kraftig økte priser på energi gjør at Russlands inntekter fra eksport av energi er langt høyere i fjor, enda volumet er gått ned, opplyser den finske tenketanken Center for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Organisasjonen skriver at eksport av fossil energi har bidratt med 43 milliarder euro til den russiske statskassen siden invasjonen, noe som er med på å finansiere krigen.

Nadal slått ut av US Open

Rafael Nadal ble mandag slått ut av åttedelsfinalen i US Open i tennis av amerikaneren Frances Tiafoe. Spanjolen har fra før i år vunnet Australian Open og French Open, men måtte trekke seg fra Wimbledon på grunn av en skade. Tiafoes seier setter punktum for Nadals seiersrekke på 22 kamper.

24-åringen Tiafoe, som er ranket som nummer 22 i verden, vant med settsifrene 6-4, 4-6, 6–4 og 6–3 i den fjerde rundet i US Open.

Samfunnshuset i Karasjok fikk store skader i brann

Like før midnatt ble det meldt om brann i samfunnshuset i Karasjok. Flammene slo opp fra taket da brannvesenet kom fram, og bygningen har fått store skader.

Vaktleder Jarleif Sørensen på 110-sentralen i Finnmark sier til NTB at de fikk melding via en automatisk brannvarsler klokken 23.53.

Klokken 4.30 meldte brannmannskapene i Karasjok at de hadde kontroll på stedet. Da hadde de fått bistand i slokkearbeidet både fra Porsanger fra Karigasniemi i Finland.

(©NTB)